Belgische kwaliteitspartner voor professionele, veilige en comfortabele medische mondmaskers

Het Belgische Ontex is al meer dan 40 jaar bekend als producent van absorberende hygiëneproducten, waarmee het bedrijf sterk aanwezig is in onze zorginstellingen. Nieuw is dat Ontex begin 2020, bij het uitbreken van de COVID-19 pandemie, razendsnel schakelde om de Belgische overheid te ondersteunen bij het produceren van mondmaskers. President Healthcare Xavier Lambrecht en Plant Manager Eeklo Jef Monballyu lichten toe. 
Ontex staat vooral bekend als aanbieder van babyluiers, incontinentieoplossingen – ook voor de zorgsector – en femcareDe groep telt wereldwijd ongeveer 10.000 medewerkers en 19 fabrieken. In België heeft Ontex productievestigingen in Eeklo en Buggenhout. De mondmaskerproductie vindt plaats in Eeklo. Door de aankoop van een nieuwe machine hebben we de productie van mondmaskers snel kunnen opstarten, zegt Jef Monballyu. “We wilden tijdens de uitbraak van de COVID-19 pandemie helpen waar we konden. Onze eigen mensen kregen al snel onze superieure en veilige mondmaskers, maar met een capaciteit om 80 miljoen stuks op jaarbasis te kunnen produceren, konden we ook andere markten bedienen.” 
Kwaliteitsvolle hightech mondmaskers 
Ontex legt de lat hoog op het vlak van grondstoffen en certificaten op basis van de strenge ISOnormen. De maskers zijn getest door Centexbelhet Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische TextielnijverheidXavier Lambrecht licht toe: “We zijn zo snel mogelijk in productie gegaan van zodra die basis gelegd was. Ontex maakt het type IImedische mondmaskers met een bacteriële filterefficiëntie van ≥ 98%specifiek ontworpen voor zorgverleners.  
De iD Care mondmaskers van Ontex bestaan uit drie lagen en vooral de tussenlaag is heel belangrijk. Jef Monballyu: Bij een type IImasker wordt de splash, de microdruppeltjes, volledig tegengehouden terwijl je er toch vlot door kan ademen. Het draagcomfort is groter door de elastiekjes achter het hoofd en niet rond de oren. Wie een hele dag een masker draagtervaart hier zeker de voordelen van. We hebben het evenwicht gevonden tussen comfort en gegarandeerde veiligheid. Daarmee is het ideaal voor zorgprofessionals én voor patiënten.”  
Duurzaamheid eerst 
Innovatie en duurzaamheid staan centraal in het uitwerken en bedenken van nieuwigheden. Zo startte Ontex recent nog een innovatief project in samenwerking met de Belgische startup Woosh om luiers te recycleren. Op het vlak van incontinentiemateriaal zetten we Internet of Things (IoT) in”, zegt Xavier LambrechtEen nuttige toepassing voor de woonzorgcentra op het vlak van comfort voor de bewoner en werkplezier voor de zorgmedewerker.” 
De lokale, Belgische verankering van Ontex zorgt voor korte aanvoerlijnen met een kleinere CO²-afdruk, goed voor een verzekerde productie en dus gegarandeerde leveringen. Bovendien levert het bedrijf een totaalservice. “We brengen onze standaardservice naar de klanten. We leveren geen product, maar oplossingen”, besluit Xavier Lambrecht. “We bieden de juiste producten in de juiste hoeveelheden, met de back-up van ons elektronisch opvolgingssysteem (EDI – electronic data interchange) voor een loepzuiver en veilig stockbeheer.” 
De iD Care mondmaskers van Ontex zijn beschikbaar via www.id-direct.com en via [email protected]

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.