Belgische overheid selecteert Zivver als ‘aanbevolen platform’ voor zorgcommunicatie

Naar aanleiding van de uitbraak van Covid-19 werd de adoptie van nieuwe technologie in de Belgische zorgsector versneld. Om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en zorgverleners te helpen bij het maken van de juiste softwarekeuze werd door de overheid de Task Force ‘Data & Technology against Corona’ opgericht. De Task Force van de overheid heeft inmiddels zijn werkzaamheden beëindigd en komt met een aanbeveling voor het veilige communicatieplatform van Zivver in de Belgische zorgsector. 
Deze Task Force heeft maanden gewerkt aan zeer gedegen onderzoek en was samengesteld uit vertegenwoordigers van de Ministers van Volksgezondheid en Digitale Agenda en Privacy, van de FOD Volksgezondheid, van Sciensano, van het eHealth-platform en uit de voorzitter van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. Daarnaast stonden de vertegenwoordigers ook in voor de contacten met de Europese Commissie en andere lidstaten van de Europese Unie binnen datzelfde actiedomein.
Nuttige platformen voor de uitwisseling van berichten en bestanden
Zivver wordt aanbevolen als applicatie in de categorie ‘nuttige platformen voor de uitwisseling van berichten en bestanden’. Met Zivver kunnen organisaties informatie en grote bestanden beveiligd volgens de Europese privacywetgeving GDPR (AVG), delen. Zowel intern, als extern. Veel organisaties beseffen niet dat ongeveer 90% van alle datalekken voortkomt door medewerkers die bij vergissing een fout maken. Het platform van Zivver helpt niet alleen om informatie beveiligd te delen, maar draagt tevens bij aan sensibilisering. Middels AI-gestuurde alertering helpt de software medewerkers de juiste beveiliging aan te brengen bij het versturen van gevoelige gegevens.
De reden voor de aanbeveling van Zivver komt voor uit vele aspecten van Zivvers platform voor veilige communicatie. De onderzoekers lichten de volgende functionaliteiten van Zivver uit: Zivver maakt gebruik van asymmetrische end-to-end encryptie en de software biedt de mogelijkheid tot het versturen van informatie naar bestemmelingen zonder dat deze een abonnement op de dienst moeten nemen of een account hoeven aan te maken. Dat laatste is zeer gewenst en draagt bij aan een brede marktpenetratie.
Steeds meer Belgische zorgorganisaties starten met Zivver. Volgt uw organisatie de aanbeveling op?
De Task Force nam aldus een coördinatie- en regiefunctie op. Beslissingen van de Task Force kunnen niet worden beschouwd als een formele certificatie van de apps of platformen. De aanbieders en gebruikers van de apps blijven zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit, de veiligheid en de naleving van de regelgeving, zoals de GDPR of de regelgeving inzake medische hulpmiddelen.
Zivver wordt al veel gebruikt in de Belgische zorgsector, ook voor de Covid-19 uitbraak. Bijvoorbeeld door onder andere Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), UZ Gent, Broeders van Liefde Onderwijs & Zorg, AZ Jan Palfijn Gent en PSC St-Alexius Elsene.
? Klantcase: Zo gebruikt UZA de software van Zivver middels een integratie met Microsoft Office 365
?Klantcase: Zo gebruikt PSC St-Alexius-Elsene de software van Zivver middels een integratie met het EPD van Obasi
Richard Sommer van Zivver werkt al een aantal jaar met organisaties in België. Hij ziet steeds meer animo vanuit de zorg. “De koppeling met Obasi maakt het gebruikt van veilig mailen bijvoorbeeld erg toegankelijk voor zorgorganisaties in België. De Outlook integratie is erg belangrijk voor ziekenhuizen. Daarnaast merk ik dat steeds meer Belgische organisaties toekijken hoe Nederland onveilige zorgcommunicatie aan banden legt.”
In Nederland gelden al specifieke wetten voor veilige zorgcommunicatie zoals de Wvggz-wet en de NTA 7516 normering. Deze wetten leggen onveilige zorgcommunicatie aan banden en garanderen zo de privacy van patiënten. De NTA 7516 normering vereist zelfs van zorgorganisaties dat zij gebruikmaken van een oplossing voor veilig mailen, zoals Zivver. Sommer: “Het is naar verwachting een kwestie van tijd dat dit ook in België van toepassing wordt. Organisaties die nu investeren in veilig mailen zijn toekomstbestendig en hoeven in een later stadium minder gedragsverandering te bewerkstelligen. Dat is zeer positief.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.