lancom content reportage

Bescherming van patiëntgegevens begint bij het netwerk

[PARTNER CONTENT] Er verschijnen regelmatig berichten over cyberaanvallen op zorginstellingen. Zo werd in mei van dit jaar de Belgische zorggroep Vivalia opgeschrikt door ransomware-aanvallen. Eerder werden het CHwapi-ziekenhuis in Doornik en het Heilig Hartziekenhuis in Mol getroffen. Het is dan ook geen verrassing dat de zorgsector het vaakst geviseerde doelwit in België is, met gemiddeld 215 pogingen per dag.

Zorginstellingen hebben hun netwerken en apparaten constant nodig om data te delen tussen medisch personeel én zodat levensbelangrijke apparatuur blijft werken. Denk bijvoorbeeld aan elektronische patiëntendossiers of digitale monitoringsystemen. Al deze data maakt de sector een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Maar als criminelen patiëntgegevens weten te stelen, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Tegelijkertijd is digitalisering de sleutel tot efficiëntere zorg.

Centraal netwerkbeheer

Maar hoe kan digitalisering in de zorg veilig gebeuren? Het antwoord op deze vraag begint bij het netwerk. Het netwerk vormt de basis voor de veilige verwerking en uitwisseling van medische gegevens. Om gegevensdiefstal te voorkomen, is het cruciaal dat alle netwerkcomponenten in een zorginstelling voldoen aan de meest recente beveiligingsnormen en altijd up-to-date zijn. Lange tijd betekende dit dat routers, switches en firewalls handmatig werden geconfigureerd. Met netwerkoplossingen van LANCOM Systems worden configuraties en updates via een centraal, cloud-gebaseerd netwerk met enkele klikken automatisch naar alle componenten uitgerold.

Alles in beeld

Vooral instellingen met meerdere vestigingen profiteren van een cloud-gebaseerd netwerk. Hoe complexer een netwerk, hoe lastiger het is om aan de regelgeving te voldoen. Bij cloud-gebaseerde oplossingen, zoals de LANCOM Management Cloud, worden alle configuraties centraal beheerd en zo nodig aangepast. Dit voorkomt dat ontbrekende updates of oude componenten de beveiliging in gevaar brengen. Beveiligingsbeleid wordt centraal via het cloud-platform ingesteld en op alle apparaten geïmplementeerd. Bovendien wordt elke externe poging om toegang te krijgen tot het netwerk geregistreerd, zodat potentiële hackers snel worden opgespoord.

Gegevensbescherming

De voordelen van een cloud-gebaseerd netwerk voor onderhoud en beveiliging liggen dus voor de hand. Maar hoe zit het met de gegevensbescherming van werknemers en patiënten? Volgens de AVG moeten gegevensverwerkende instellingen garanderen dat persoonsgegevens niet terechtkomen bij landen die geen adequaat niveau van gegevensbescherming kennen. Dit maakt Europese netwerkpartijen zoals LANCOM, die voldoen aan de strenge Europese regelgeving, een veilige keuze in termen van gegevensbescherming.


Wilt u meer te weten komen? Bezoek ons dan tijdens het seminarie ICT & Digitalisering in de Zorg op 27 september in Gent of neem contact op met het lokale LANCOM-team.

Lancom logo

Ajin Ku, Country Manager Benelux

[email protected]

+31620187982

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.