Typ om te zoeken

ICT

Betere therapie, sneller herstel en minder werkdruk dankzij Belgische medische innovatie

Delen

Oxypoint lanceert de smart patient companion 

Oxypoint presenteerde eind november het prototype van zijn nieuwste innovatie op de Medicabeurs in Düsseldorf: de Oxypoint O2MATE. Dit digitale toestel registreert de ademhaling van de patiënt. Deze gegevens worden automatisch gekoppeld aan andere vitale parameters. Door slimme data-analyse kan de medische professional via een softwareplatform de patiënt op eenvoudige wijze nog beter opvolgen. Resultaat: minder administratie en werkdruk en een hogere zorgkwaliteit. De Oxypoint O2MATE bevat tegelijk een digitale flowmeter voor zuurstoftherapie. Dat alles maakt van de Oxypoint O2MATE een echte smart patient companion.  

Een ader blootgelegd 

Philip Hendrickx, oprichter van Oxypoint, is enthousiast: “Medica is de grootste internationale vakbeurs voor de medische industrie. Dé plek om alle nieuwste medische trends en innovaties te ontdekken en dat hebben we mogen ondervinden. We werden overrompeld met vragen van geïnteresseerde partijen. We hebben duidelijk aangevoeld dat we met de Oxypoint O2MATE beantwoorden aan een pijn die vandaag in het ziekenhuis wijdverspreid is: hoe de zorgkwaliteit omhoog stuwen met alsmaar minder middelen. Door automatisch de vitale parameters van de patiënt vast te leggen en slimme data-analyse toe te passen, kan O2MATE niet alleen de administratieve last voor het verplegend personeel aanzienlijk verminderen, de onzekerheid van de ‘blackbox’ vervangen door realtime data, maar ook zuurstoftherapie bieden die specifiek is afgestemd op de afdeling of de patiënt en daarmee de zorgkwaliteit verbeteren. Meer accurate metingen en betere opvolging zorgen ook voor betere therapie. Omdat de meetresultaten automatisch worden gelogd verlicht dit bovendien de werklast in de dagelijkse verpleegrondes. 

Voorbij de grenzen van zuurstoftherapie 

Hendrickx: “In januari stellen we de Oxypoint O2MATE voor op de Arab Health beurs in Dubai. Na onze Medica-ervaring kijken we erg uit naar de reacties daar. De Oxypoint O2MATE zal het eerste zuurstoftherapie-toestel zijn dat aanzienlijke voordelen biedt voor zowel patiënt als ziekenhuis, zelfs wanneer geen zuurstof wordt toegediend. Samengevat kan je stellen dat we van slimme zuurstoftherapie snel zullen evolueren naar toestellen die als ‘smart patient companion’ voortdurend de gezondheidstoestand van de patiënt opvolgen.” 

Internationaal en digitaal 

Een sneller herstel van patiënten, daar gaan we voor”, antwoordt Hendrickx op de vraag wat de missie van Oxypoint inhoudt. “We vertrekken daarbij van de ademhaling. Onze Oxypoint O2COMFORT flowmeters doorbreken met hun comfortmode voorbijgestreefde gewoontes van zuurstoftherapie in ziekenhuizen. Dat gebeurt vandaag met groeiend succes in 8 Europese landen. De Oxypoint O2MATE zal daar door de registratie van de ademhaling en andere vitale parameters intelligentie aan kunnen toevoegen om patiënten nog beter te kunnen opvolgen. De datastroom die ontstaat zal door slimme algoritmes worden verwerkt zodat de resultaten op verschillende manieren getoond kunnen worden aan het medisch personeel. Dat is de visie. Dit opent de deur naar therapie op maat: de patiënttoestand wordt door de voortdurende meting van relevante parameters opgevolgd. Dit zorgt ervoor dat het effect van de therapie beter en sneller aan de precieze noden van de patiënt kan worden aangepast. 

Onderzoekspartners voor digitale gemoedsrust gezocht 

Een volgende stap is het opzetten van onderzoekstrajecten in een operationele omgeving waarbij patiënt- en werk gerelateerde data worden verzameld met de nieuwe toestellen. Hiervoor gaan we op zoek naar ziekenhuizen die vandaag al de kracht van digitalisering gebruiken om een performantere zorg te verstrekken en die met onze Oxypoint O2MATE een cruciaal zorgonderdeel aan hun analyses kunnen toevoegen”, besluit Philip Hendrickx.  

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *