Beveilig privécomputers van thuiswerkend zorgpersoneel

Door de coronamaatregelen is veel zorgpersoneel nog altijd aangewezen op thuiswerken. Niet in iedere zorgfunctie is het uiteraard mogelijk om vanuit huis te werken, maar voor degenen die vooral telefonisch of via de computer werken wel. Zij werken veelal op privécomputers of thuisnetwerk, waarbij goede bescherming van gegevens niet altijd even vanzelfsprekend is. 
Zorgmedewerkers weten als geen ander wat het belang is van het beperken van onderling contact. Zij krijgen immers van dichtbij mee wat de druk is op hun collega’s die met coronapatiënten werken.
Daarnaast is het voor zorgpersoneel van belang dat zij veilig omgaan met persoonsgegevens die in patiëntendossiers staan, om datalekken te voorkomen. Maar hoewel er op kantoor vaak voldoende beveiligingsmaatregelen zijn ingebouwd in het systeem, is dit bij thuiswerkend personeel niet altijd het geval.
Een privécomputer is tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van een firewall en antivirusprogramma. Dit houdt de meeste virussen buiten de deur, maar biedt onvoldoende beveiliging van data en persoonsgegevens.
Gevaren van onvoldoende beveiliging
Het is niet per definitie onveilig om thuis met patiëntendossiers te werken. Wel brengt het risico’s met zich mee, die bovendien te voorkomen zijn. Zo kunnen patiëntengegevens in verkeerde handen komen wanneer deze niet goed beschermd zijn: iets wat je als zorgorganisatie koste wat het kost wilt voorkomen.
Cybercriminelen kunnen namelijk, als het ze lukt om een netwerk of computer binnen te komen, de databases met persoonsgegevens gewoon inzien. Het is daarom zaak om die data extra te beveiligen met behulp van een VPN.
Beschermen van patiëntengegevens
Om patiëntengegevens binnen de organisatie te beschermen, is het in de eerste plaats belangrijk dat al het zorgpersoneel goed omgaat met die gegevens. Het versturen van persoonlijke informatie per mail is bijvoorbeeld altijd gevaarlijk voor het ontstaan van een datalek. Dit gebeurt al wanneer de mail wordt verzonden naar de verkeerde ontvanger.
Maar ook meer technische maatregelen zijn nodig om de patiëntendossiers te beschermen. Een VPN zorgt ervoor dat al het internetverkeer versleuteld wordt. Dit houdt in dat persoonsgegevens niet zomaar uit te lezen zijn, zelfs als een kwaadwillende een computer of netwerk weet binnen te dringen.
Bovendien zorgt een VPN voor meer anonimiteit op internet. Wanneer een medewerker een VPN heeft ingeschakeld, is niet meer te zien dat diegene vanaf zijn thuisadres de gegevens verwerkt.
Dat werkt als volgt: het thuisnetwerk heeft een eigen server, die herkend wordt op basis van een IP-adres waaraan ook een locatie gekoppeld is. Wanneer een VPN-verbinding is ingeschakeld, verloopt het internetverkeer via een extra server met een andere locatie. Enkel het IP-adres en de locatie van die server zijn dan voor anderen in te zien.
Kiezen van een veilige VPN
Om zorgpersoneel met een veilige VPN te laten werken, is het verstandig je te verdiepen in de verschillende opties op de markt. Zo zijn er VPN’s die beveiliging voorop stellen, maar weer andere staan bekend om hun internetsnelheid of diversiteit aan opties.
VPN’s die gebruikmaken van het zogeheten ‘OpenVPN’-protocol staan erom bekend erg goed beveiligd te zijn. Kies je voor een dergelijke VPN, dan weet je dat de patiëntengegevens veilig kunnen worden verwerkt. Bovendien zorgt dit protocol ervoor dat je internetsnelheid vrijwel gelijk blijft, wat niet bij ieder beveiligingsprotocol het geval is.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.