“De aanleiding om de bewegwijzering in het ziekenhuis aan te passen was de centralisatie van drie campussen en de ingebruikname van een nieuw ziekenhuis. De verwijzing is zodanig opgezet, dat op elk beslissingspunt de richting is aangegeven naar elk routenummer of kamernummer dat zich in het ziekenhuis bevindt. De bezoeker kan zijn juiste bestemming bereiken door het juiste routenummer of kamernummer te volgen. Belangrijk is dat de bezoeker gemakkelijk over het juiste nummer kan beschikken. Daarom is er een groot overzichtsbord bij de nieuwe inkom. Ook worden de routenummers aangegeven op patiënteninformatiefolders en afsprakenkaarten. Aan de receptie wordt eveneens een kaartje meegegeven met de aanduiding van het juiste routenummer.”
Voordelen
Wat zijn de belangrijkste voordelen van het bestemmingsnummersysteem? Eddy Delporte: “De bezoeker hoeft maar één gegeven – het te volgen route- of kamernummer – te onthouden. De informatie is bovendien goed te begrijpen voor ouderen en anderstaligen. Bezoekers kunnen ook gemakkelijker via een bepaalde eindbestemming – bijvoorbeeld de consultatiearts – doorverwezen worden naar een andere bestemming. Dit zijn niet altijd de kortste routes, maar wel de routes die de minste overlast veroorzaken.”
Beheer
“In de bewegwijzering op de routenummers zijn er doorlopende getallenreeksen aangehouden. Binnen deze reeksen worden geregeld nummers overgeslagen, zodat we ook in de toekomst nieuwe bestemmingen kunnen toevoegen zonder dat de balies van nummer moeten veranderen. Meestal volstaat een aanpassing van het overzicht bij de ingang en het bestemmingsbord bij het meldpunt,” verduidelijkt Eddy Delporte. “Bij een eventuele verhuis van een consultatie hoeft er naar de bewegwijzering weinig te veranderen: enkel deze consultatie een ander nummer toekennen en dit afficheren op het overzichtsbord en op het bord van de eindbestemming.” Wanneer een bestemmingsnaam of –nummer nieuw moet worden toegevoegd, kan dit worden uitgevoerd met behulp van een nieuw paneel of door een losse vinyltekst aan te brengen op een blanco paneel. “Deurbordteksten kunnen in eigen beheer worden aangepast met behulp van papierinlays. Dankzij de toepassing van standaard tekstregels voor de verschillende bordtypen kan een uniforme lay-out uitvoering behouden blijven,” vertelt Eddy Delporte. 
Positieve ervaringen
“Hoewel het even wennen was, zijn er vrijwel alleen maar positieve reacties op de bewegwijzering. Het systeem is overigens soepel genoeg om verbeterpunten aan te brengen. Zo hebben wij in de afgelopen periode een onderscheid gemaakt tussen de routes en de kamers in kleuraanduiding,” besluit Eddy Delporte.
Bert Verbeke
Lees ook
Andere artikelen
MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Over ons
ZORG Magazine is hét vakblad voor leidinggevenden in de Belgische zorgsector. Aansluitend op het vakblad bieden we een pragmatisch lerend netwerk om best practices uit de zorgsector te delen. Dit gebeurt via verschillende vakbladen, digitale kanalen en events zoals seminaries en workshops, alsook de awardshow Zorgwerkgever van het Jaar en een eigen buitenlands Zorgcongres. Op die manier willen we de sector inspireren en naar een hoger niveau tillen.
Contacteer ons
[email protected] [email protected]
KoWala BC
Amelia Earhartlaan 19 bus 301
9501 Sint-Denijs-Westrem
Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?
Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.