Bewoners Sint-Genesius-Rode beschilderen zelf gevelpanelen van rusthuis

Het nieuwe bejaardentehuis is ontworpen als een dorpsstructuur voor 84 bewoners die ondergebracht worden in kleine eenheden van 14 kamers. Het concept heeft een vlindervormig grondplan, waarbij de eenheden geclusterd zijn rond een gemeenschappelijke leefruimte. Op die manier worden stereotype en ongezellige lange gangen vermeden. De ruimtelijke inrichting is zo opgevat dat de meeste binnenzichten gefragmenteerd zijn om een gevoel van intimiteit en veiligheid te geven en om kleine gezamenlijke ontmoetingsruimten te scheppen.  Het gebouw beschikt over een centrale beglaasde circulatiezone die ook weer het contact met de omgeving en de natuur versterkt. Heel opvallend en vernieuwend aan het concept is de gevelbekleding. Deze zal bedekt worden met een patchwork van 25.000 kleine multiplexpanelen (50 cm bij 37,5 cm). Elk paneel is uniek en zal beschilderd worden door de bewoners, de kinderen en de inwoners van Sint-Genesius-Rode. Een kunstcommissie onder leiding van Carine Fol zal dit idee verder uitwerken.  Op die manier slagen de ontwerpers erin om de inwoners én de bevolking van Sint-Genesius-Rode te betrekken bij de bouw van hun rusthuis. Dit gevelconcept was een van de kandidaten van I²C, de zorginnovatieprijs die in oktober georganiseerd werd op de beurs Healthcare.  Het is de bedoeling om in 2009 te starten met de bouw van het rusthuis. De bouw zal ongeveer twee jaar in beslag nemen.  (RNP)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.