press-release-msi-grant-inset.jpg

Biocartis ontvangt subsidie voor ontwikkeling van geautomatiseerde MSI test

Biocartis Group NV, een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek (Euronext Brussels: BCART), kondigt vandaag aan een subsidie ontvangen te hebben van ongeveer EUR 750k van VLAIO, de Vlaamse organisatie voor Innoveren & Ondernemen[1]. De subsidie steunt het lopend onderzoeksprogramma van Biocartis rond ‘microsatellite instability’ (MSI) en het onderzoek van de mutatieload in samenwerking met Prof. Diether Lambrechts (VIB – KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie, België). Dit programma is gericht op het ondersteunen van de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde MSI test op het Idylla(TM) platform. De test zal gebaseerd zijn op een set nieuwe MSI markers[2] geïdentificeerd door Prof. Diether Lambrechts’ laboratorium, en exclusief gelicensieerd door VIB aan Biocartis in 2013.
 
MSI testing vandaag: manueel, lang en complex
Microsatellite instability is het resultaat van fouten in het zogenaamde DNA mismatch repair (MMR) systeem van het lichaam. Bijgevolg worden fouten die normaalgezien spontaan voorkomen tijdens DNA replicatie, niet langer gecorrigeerd, hetgeen resulteert in potentiële tumorgroei. De technieken die vandaag vaak voor MSI testing gebruikt worden, zijn duur en gebaseerd op manuele, lange en complexe procedures die onder andere PCR analyse omvatten, gevolgd door capillaire electrophorese m.b.v. het Bethesda marker panel[3]. Door deze nadelen is er vandaag sprake van een onbenut potentieel van MSI testing. De nieuwe MSI markers van VIB tonen 98,7% overeenstemming aan met de huidige beschikbare MSI tests[4]. Bovendien laten deze markers testing toe op basis van enkel en alleen Polymerase Chain Reaction (PCR) analyse, en kunnen zo volledig geautomatiseerd worden op het Idylla(TM) platform van Biocartis. 
 
Prognostische test voor colorectale (darm)kanker 
Vandaag maakt MSI testing deel uit van verschillende richtlijnen[5] voor alle colorectale (darm)kankers (CRC) omdat darmkankerpatiënten met een ‘MSI-high’ status een betere prognose vertonen in vergelijking met andere darmkankerpatiënten, en dus een andere behandeling zouden moeten krijgen (bijvoorbeeld het niet krijgen van bepaalde adjuvante chemotherapieën3). De Idylla(TM) MSI Test onder ontwikkeling zal rechtstreeks werken op één stukje FFPE[6] weefsel van menselijk darmkankerweefsel, en dat zonder de nood aan een tweede stukje weefsel voor controle, hetgeen wel vereist is voor testing met de Bethesda methode. Dankzij deze subsidie zal Biocartis in staat zijn om een makkelijke, snelle en hoogprecieze, gestandardizeerde MSI test te ontwikkelen, die ter beschikking zal staan voor een veel grotere patiëntenpopulatie.
 
Prof. Diether Lambrechts, Directeur van het VIB – KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie, bekommentarieerde: “MSI testing kan een grote klinische waarde hebben voor kankerbehandelingen. De  biomarkers die we identificeerden bij VIB, in combinatie met de voordelen van het Idylla(TM) platform, zouden ons in staat stellen om de barrières van MSI testing aanzienlijk te verlagen. We zijn enthousiast om onze samenwerking met Biocartis te verlengen naar het gebied van immunotherapie.”
 
Predictieve test voor kanker immunotherapieën 
Recente data[7] heeft aangetoond dat patiënten met vergevorderde colorectale (darm)kanker met een ‘MSI high’ status bijzonder goed reageren op bepaalde immunotherapieën. Zo zou MSI niet alleen een prognostische marker kunnen zijn, maar zou het ook de reactie van een patiënt op bepaalde immunotherapieën – waarvan is aangetoond dat die een positieve impact op lange termijn overleving hebben – kunnen voorspellen, in het bijzonder in combinatie met gerichte kankertherapieën. Daarom zal Biocartis ook met VIB samenwerken om onderzoek te voeren naar MSI signatures in andere dan colorectale (darm)kankers, onderzoek naar de predictieve aard van MSI markers voor immunotherapierespons en onderzoek naar de mutatie load signatures van kanker immunotherapieën. 

Geert Maertens, Chief Scientific Officer van Biocartis, voegde hieraan toe: “Met Idylla(TM) heeft MSI testing het potentieel om zich toegankelijk te maken voor veel meer darmkankerpatiënten, met als doel om de patiëntenprognose en het patiëntenbeheer positief te beïnvloeden. Bovendien zal deze subsidie ook de weg naar een zeer innovatieve MSI test voor kanker immunotherapie ondersteunen, waarvan we weten dat dit een grote waarde heeft voor de farmaceutische industrie. We zijn zeer dankbaar voor deze VLAIO projectsubsidie en kijken uit naar de verdere samenwerking met Prof. Diether Lambrechts en zijn team.”

 

Biocartis heeft als doel om zijn Idylla(TM) MSI Test te lanceren in 2018.

—-

[1] Voordien het IWT.
[2] Zhao et al. (2014) eLife 3:e02725, 1-26.
[3] Het Bethesda MSI referentie panel werd opgericht in 1997, bestaande uit twee mononucleotide loci (Big Adenine Tract of BAT-25 en BAT-26) en drie dinucleotide loci (D2S123, D5S346 en D17S250). Met het Bethesda panel werden kankers met instabiliteit bij twee of meer van deze loci geïnterpreteerd als zijnde MSI-high, en kankers met geen instabiliteit bij de vijf loci werden beschouwd als Microsatellite Stabiel (MSS).
[4] Claes et al. ASCO 2015.
[5] NCCN Guidelines Colon Cancer version 2017.1; and, Van Cutsem et al. (2016) ESMO Consensus Guidelines for the management of patients with mCRC. Annals of Oncology 27, 1386-1422.
[6] In Formaline gefixeerde, in Paraffine ingebed.
[7] Xiao Y et al. (2015) The microsatellite instable subset of colorectal cancer is a particularly good candidate for checkpoint blockade immunotherapy. Cancer Discov. 5, 16-18; and, Le et al. (2015) PD-1 Blockade in Tumors with Mismatch-Repair Deficiency. N Engl J Med 372, 2509-2520.

Bron: VIB – Biocartis – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.