boosterprik kankerpatiënten positief

Boosterprik heeft positief effect op immuniteit kankerpatiënten

Nieuw onderzoek over het effect van coronavaccins bij kankerpatiënten is gunstig: de bescherming is hoger dan verwacht. Het maakt zelfs niet uit welk vaccin de patiënt kreeg. AstraZeneca of Pfizer, het beschermt even goed. Dat is een van de conclusies van het onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het AZ Maria Middelares.

Mensen met kanker hebben een verlaagde immuniteit. Daardoor hebben ze meer kans om ernstig ziek te worden van Covid-19. Tijdens de coronapandemie behoorden ze tot de groep die als eerste gevaccineerd werden. “In vergelijking met gezonde mensen, zagen we dat hun immuunsysteem minder goed reageerde op de eerste twee vaccines”, kadert dr. Timon Vandamme, die meewerkte aan de studie. “Ze maakten minder antilichamen aan.”

Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voerden een onderzoek uit bij 442 patiënten en medewerkers gelinkt aan het UZA of aan AZ Maria Middelares. Sciensano en Kom op Tegen Kanker steunden de studie ook. De resultaten werden gepubliceerd in Clinical Cancer Research, en die zijn positief. De boosterprik heeft wél een verschil gemaakt. “Het afweersysteem van mensen met kanker krijgt letterlijk een boost, waardoor ze waarschijnlijk beter beschermd zijn tegen corona. Een groot verschil dus in vergelijking met de twee eerste vaccinaties”, legt Vandamme uit. “We raden mensen met kanker dus ten zeerste aan om alle volgende boosterprikken te laten zetten.”

De bevindingen gelden in principe voor alle soorten kankers. Zo namen ook patiënten deel met bloedkanker die vaak een sterker onderdrukt immuunsysteem hebben. “Door medicatie reageerden zij amper op de eerste twee coronavaccins, maar met de derde dosis zagen we zelfs bij hen een verhoogde immuniteit”, aldus Vandamme.

Merk maakt niet uit

Heeft het merk van de eerste twee vaccins een invloed op de werking van de booster? “We zien dat het aantal antilichamen bij bijna iedereen na de boosterprik even groot is”, legt Vandamme uit. “Er zijn dus geen significante verschillen wat de boosterprik betreft tussen homologe en heterologe vaccinatie. Dat is belangrijk omdat patiënten die in eerste instantie gevaccineerd waren met AstraZeneca, een beetje minder antilichamen hadden aangemaakt dan diegenen die twee keer Pfizer gekregen hadden. Dat verschil trekt de booster dus gelijk. Voor een kwetsbare populatie heeft dit een grote impact.”

Volledig immuun

Het onderzoek stelt vast dat bijna alle patiënten T-cellen aanmaakten na de booster. “Deze witte bloedcellen zorgen naast de antilichamen voor een extra laag bescherming. We zijn dan ook blij om te zien dat die cellen ook bij kankerpatiënten in staat zijn om bij te dragen aan bescherming tegen Covid-19.”

Betekent dit nu dat kankerpatiënten na een boosterprik geen corona-infectie meer kunnen krijgen? “We gaan ervan uit dat de kans op infectie en hospitalisatie bij de huidige varianten van corona beperkt is”, zegt Vandamme. “Om precies te weten hoe de antilichamen en T-cellen zich gedragen ten opzichte van het coronavirus, is vervolgonderzoek nodig.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.