Buiten de lijnen kleuren – Warme zorg als middel tegen grensoverschrijdend gedrag

De laatste maanden worden we overspoeld door allerlei opiniestukken over hoe de zorg in onze woonzorgcentra beter moet. “Maar er wordt nog altijd onvoldoende gefocust op hét belangrijkste werkpunt voor de komende jaren. Dat is warme zorg. Het biedt immers vaak de oplossing voor alle vormen van grensoverschrijdend gedrag die er plaatsvinden”, vertelt Els Messelis, gerontoloog en docent bij de Odisee Hogeschool.
“Warme zorg is belangrijk omdat het verder gaat dan de basiszorg. Het gaat over de totaliteit van de mens, met aandacht voor de psychosociale aspecten”, duidt Jan Van Velthoven, socio-cultureel vormingswerker en gerontoloog.
In hun publicatie hebben de twee auteurs vijftien concrete tips opgemaakt voor warme zorg. Messelis en Van Velthoven schuiven in de publicatie warme zorg naar voren als remedie tegen verschillende soorten van grensoverschrijdend gedag. Het kan gaan over geweld, discriminatie of pesterijen, maar ook over ongewenst seksueel gedrag.
“Neem nu seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daar worden amper meldingen van gedaan. Directies hebben angst om negatief in de media te komen. Veel wordt binnenskamers opgelost. Het is daarom belangrijk dat er beleidsstructuren komen waar de gedragscodes in echte regelgeving gegoten worden. Daarom pleiten we in onze publicatie bijvoorbeeld ook voor de aanstelling van referentiepersonen grensoverschrijdend gedrag”, vertelt Messelis.
“We moeten ervoor zorgen dat de mooie praatjes in de missies en visies van woonzorgcentra gevolgd worden in de praktijk. Vandaar dus ook de nadruk op onze vijftien eenvoudige tips, die makkelijk toepasbaar zijn voor het personeel”, besluit Van Velthoven.
Check hier alle informatie over onze nieuwe publicatie Buiten de lijnen kleuren.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.