Burgers kunnen resultaat coronatest pas 24u na zorgverleners bekijken

Wanneer je mogelijk besmet bent met het coronavirus, wil je graag zo snel mogelijk je testresultaten kennen. We hebben in België een systeem om gezondheidsgegevens te delen waarbij dit perfect mogelijk zou zijn, maar toch gaat er kostbare tijd verloren. Wanneer je testresultaat gekend is, kan je dit pas na 24 uur bekijken als burger. Je mag dus maar hopen dat je zorgverlener je meteen verwittigt want anders gaat er kostbare tijd verloren.
Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt dat het systeem van de gegevensdeling wordt aangepast zodat patiënten/burgers gelijktijdig met zorgverleners het resultaat van hun coronatest kunnen bekijken in plaats van pas na 24 uur.
“Je kan toch niet begrijpen dat een patiënt dit niet rechtstreeks te zien krijgt? In de strijd tegen het coronavirus roept de overheid op tot burgerzin. Hiervoor is transparantie en rechtstreekse communicatie over testresultaten noodzakelijk,” aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. “Als patiënt kan je via www.mijngezondheid.be je laboresultaten inkijken, maar op dit moment wordt dit kanaal niet ten volle benut. Een gemiste kans. We durven zelfs nog op meer hopen: een bericht ontvangen in je mailbox vanaf het moment dat je resultaten beschikbaar zijn, lijkt ons vanzelfsprekend in deze digitale tijden”, besluit Ilse Weeghmans.


Over het Vlaams Patiëntenplatform
Het Vlaams Patiëntenplatform vertegenwoordigt meer dan 115 patiëntenverenigingen en ijvert voor kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg op maat van de patiënt en zijn omgeving. De organisatie helpt gemeenschappelijke noden en knelpunten op te lossen via belangenbehartiging op alle relevante beleidsniveaus en binnen alle relevante gezondheidsvoorzieningen.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.