BZIO logo

BZIO doet boeken woonzorgcentrum ‘Het Verhaal’ toe

BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende) zet haar woonzorgactiviteiten stop. De organisatie wil de focus nog meer op de kerntaak leggen: gespecialiseerde revalidatie. “Voor alle medewerkers zal er een plaats zijn binnen BZIO en voor alle bewoners van het woonzorgcentrum zal een woonvorm op maat worden gezocht.”

BZIO bestaat onder andere uit het Oostendens revalidatieziekenhuis IMBO en het revalidatiecentrum de Koninklijke Villa. Tot voor kort hoorde daar ook het woonzorgcentrum Het Verhaal bij, dat 25 plaatsen telt. “Binnen de eerste twintig jaar van het bestaan zorgde Het Verhaal voor bewoners die een lange revalidatie hadden binnen IMBO. We stellen vast dat deze zwaardere zorgprofielen minder aangetrokken worden binnen het woonzorgcentrum”, laat de zorginstelling weten.

Ook de gewijzigde, complexe en strenge regelgeving speelt mee in het besluit de stekker eruit te trekken. Daarnaast zijn er in België de afgelopen jaren meer woonzorgcentra en verblijfplaatsen bijgekomen. De concurrentie met ouderenzorg die op grotere schaal georganiseerd wordt, is moeilijk voor de organisatie. Dat terwijl er plaatsen tekort zijn in het revalidatieziekenhuis.

“Na een grondige analyse werd duidelijk: het stopzetten van de woonzorgcentrumactiviteit is een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. We zullen de komende drie maanden actief inzetten op toeleiding van onze bewoners naar andere woonvormen. Indien we niet voor iedereen een geschikte woonplaats gevonden hebben binnen die termijn, gaan we onze verantwoordelijkheid blijven opnemen en de mensen in BZIO laten verblijven tot er een geschikte oplossing is. We willen ook zorgzaam omspringen met de betrokken personeelsleden. Iedere medewerker van het woonzorgcentrum blijft medewerker binnen BZIO. Na stopzetten van het woonzorgcentrum, voorzien we dat elke medewerker binnen de organisatie een geschikte werkplek krijgt.”

Deze keuze is moeilijk, klinkt het, maar kadert binnen een globale strategie om binnen BZIO meer ruimte en middelen te kunnen vrijmaken voor gespecialiseerde revalidatie(zorg).

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.