Centralisatie of decentralisatie, that's the question…

“Bij de keukens is er momenteel sprake van keuzes die moeten gemaakt worden om zelf verder voedsel te bereiden (zoals tot nu toe steeds gangbaar is) ofwel bereide voeding aan te kopen en dan op een of andere manier te portioneren en op te warmen,” verduidelijkt Paul Merlevede, ondervoorzitter van de Vereniging voor Technische Diensthoofden in de Verzorgingsinstellingen. “Dat komt dus eigenlijk neer op de outsourcing van de productiegrootkeuken van die instelling. De verdere portionering, opwarming, verdeling en het afwassen blijft dan in eigen beheer van de instelling. Voor grotere instellingen met meerdere vestigingen, kan deze voedselproductie centraal gebeuren binnen de instelling zelf (dus in eigen beheer blijven)  en dan verdeeld worden naar de andere vestigingen binnenin deze instelling.”

 

Patiëntvriendelijke omgeving

Een ander gegeven is ook dat men nadenkt over het centraal portioneren in de centrale keuken ofwel decentraal portioneert en opwarmt in verschillende deelkeukens. “Je kan dan ook decentraal afwassen, waardoor het logistiek transport heel wat eenvoudiger wordt. Dit geheel kadert uiteraard in het creëren van een patiëntvriendelijke omgeving waarbij de patënt/bewoner steeds kan kiezen en desnoods snel iets bijvragen aan een speciale persoon (“voedingshostess”) die per deelkeuken voorzien kan worden. Door deze methode kan de temperatuur van de voeding die bij de patiënt/bewoner komt, steeds gegarandeerd worden. Dit alles lukt niet of toch moeilijker met centrale portionering, opwarming en centraal afwassen. In dit laatste geval blijft centraal afwassen een knelpuntactiviteit, want de machine moet altijd werken.”

 

Die keuze kan zorgen voor allerlei varianten op het traditionele keukengebeuren. “Dit heeft heel veel te maken met patiëntvriendelijkheid, korte verblijfdagen, hotelfunctie en kostenefficiëntie (zowel bij aankoop van voeding als qua exploitatie van de keukenactiviteiten).

Studiedag

Op 19 november houdt de VTDV haar jaarlijkse studiedag. Die gaat dit jaar over water, waterbehandeling en de daarmee gepaarde gaande hygiëne.

(BVC)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.