Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Centrum voor seksuologie en gender van het UZ Gent roept andere centra op om ook transgenderzorg op te starten

Delen

Het Centrum voor seksuologie en gender (CSG) van het UZ Gent informeert en begeleidt steeds meer transgender personen. Momenteel zijn maar liefst 1.300 personen actief in een begeleidingstraject. Het UZ Gent heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in personeel en infrastructuur om de capaciteit van de transgenderzorg uit te breiden. Toch heeft die opschaling haar limieten bijna bereikt en roept het Centrum andere centra op om ook van start te gaan met transgenderzorg.

Steeds langere wachtlijsten

Ondanks een steeds uitbreidend team worden de wachtlijsten voor transgenderzorg bij het Centrum voor seksuologie en gender alleen maar langer. Eind 2019 stonden er in totaal 562 mensen op de wachtlijst, wat een wachttijd betekende van 7 maanden. In 2020 hebben drie nieuwe psychologen het CSG-team vervoegd, ze zijn nu met tien. Maar liefst 285 nieuwe mensen konden een traject opstarten. Het Centrum kreeg echter ook 646 nieuwe aanmeldingen in 2020.

page1image3828864
page1image3815872

Prof. Guy T’Sjoen, diensthoofd van het CSG: “Bij de start van 2021 staan er nu 769 mensen op de wachtlijst: 561 volwassenen en 208 jongeren. Dat betekent een wachttijd van 16 maanden tussen de aanmelding en een eerste afspraak. Dat is verschrikkelijk lang.” De lange wachtlijst blijkt geen effect van de COVID-19-pandemie, aldus T’Sjoen. “De COVID-19-pandemie heeft vanzelfsprekend een impact gehad op onze werking. Echter, dankzij de inspanningen van onze teamleden zijn we reeds tijdens de eerste lockdown snel kunnen overschakelen naar teleconsultaties.” Aan inzet zal het niet ontbreken: het CSG neemt in 2021 nog 5 extra teamleden (onder wie twee psychologen) structureel op in de werking en bereikt daarmee een maximale professionele inzet.

Warme oproep

“Niemand in ons team is verbaasd over de jaarlijkse stijgende instroom”, zegt prof. T’Sjoen. “We kennen de cijfers van de collega’s van het Kennis- en zorgcentrum genderdysforie van het Amsterdam UMC, VUmc. Daar zien ze tot 100 nieuwe Nederlandse patiënten per maand. Eén centrum bleek ook in ons buurland in het verleden onvoldoende om de zorgvraag op te vangen. We kunnen nu al voorspellen dat ook de geplande extra capaciteit de wachtlijsten niet zal wegwerken. Dit is dan ook een warme oproep aan andere centra om deze zorg ook op poten te zetten.”

Els Elaut, coördinator van het Gentse Genderteam, verklaart de cijfers als volgt: “Recent onderzoek toont een duidelijk verband tussen de aanwezigheid van rolmodellen in de media en een groeiend aantal aanmeldingen bij genderteams in het buitenland. Wij zien hetzelfde effect, dat vooral in 2018 zeer duidelijk was (het jaar van de outing van Bo Van Spilbeeck en Sam Bettens). Gelukkig groeit in Vlaanderen langzaam ook het zorgaanbod. Steeds meer psychotherapeuten openen de deur van hun praktijk voor gendervragen. Ook hebben steeds meer endocrinologen ervaring in hormonale therapie en stijgt het aantal genderchirurgen, weliswaar voorzichtig.”

Ook Elaut benadrukt dat er nog pijnpunten zijn: “Zowel het psychotherapeutisch als endocrinologisch aanbod voor kinderen en jongeren moet nog een inhaalbeweging maken. De zorgkaart van het Transgender Infopunt maakt het toenemend zorgaanbod beter kenbaar, maar helaas is het UZ Gent nog steeds het enige centrum dat een totaalpakket aan zorg kan aanbieden. Wij roepen collega’s in het hele land op om multidisciplinaire samenwerkingsverbanden aan te gaan.”

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *