Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Techniek Ziekenhuizen

CHC MontLégia: Luiks lichtbaken opent de deuren

Delen

Het gloednieuwe Luikse CHC MontLégia zou oorspronkelijk in februari 2020 operationeel zijn, maar dat plan verschoof naar eind maart. Die nieuwe timing kreeg een ongewenst neveneffect, want de verhuis bleek pal samen te vallen met de coronapiek. Last-minute werd vervolgens besloten om de verhuis alsnog een week te vervroegen. Verhuizen tijdens die ongeziene omstandigheden was een hele uitdaging, maar ook een belangrijk leertraject waaruit andere ziekenhuizen. Speciaal voor Zorg & Techniek licht directeur Isabelle François nog eens het bijzondere bouwconcept toe op een nieuwe site in volle ontwikkeling die op termijn een heuse nieuwe bedrijfs-, labo- en biotechhub wordt.

Het ziekenhuis ligt op een Luikse heuvel in de deelgemeente Glain en telt 2000 medewerkers, afkomstig uit de drie Luikse ziekenhuizen die onderdak vinden in MontLégia (Saint-Joseph, Espérance en Saint-Vincent). Het bestaat uit een algemeen acuut- (700 bedden) en een dagziekenhuis en maakt deel uit van de groep Groupe Santé CHC (CHC) die naast MontLégia in de provincie Luik nog drie ziekenhuizen, acht woonzorgcentra, tien poliklinieken en een kinderdagverblijf beheert, met in het totaal 4200 zorgmedewerkers. CHC MontLégia vormt bovendien een regionaal netwerk met de ziekenhuizen van Sankt-Vith en Eupen. Daarmee mikt het nieuwe topziekenhuis duidelijk op wijde regio, want er is ook belangstelling vanuit het zuiden van de provincie Limburg.

Op architectuurvlak (Assar Architects in samenwerking met artau architectures) behoort MontLégia tot de top van de Belgische ziekenhuizen. Scandinavische lichtheid op een door zwarte steenkoolgeschiedenis gedomineerde plek, met vanop de heuvel van Glain doorheen de grote ramen een fraai uitzicht op Luik en de groene Maasvallei. Galère, de Belgische werkmaatschappij van BAM, stond in voor de casco ruwbouw van het nieuwe CHC MontLégia. Het project kwam tot stand in een bouwcombinatie met BPC, CIT Blaton en Moury. Het bouwconcept omvatte van bij de start de mogelijkheid om er een extra verdieping voor ziekenhuiskamers te plaatsen en het medisch-technische blok kan naar achteren uit te breiden. Vlakbij de snelweg is er bovendien nog plaats voor een extra gebouw met vier aanpalende vleugels in een kruisvorm zoals het hoofdgebouw.

Mevrouw François, wat is de achtergrond van het bouwproject?

“De werken zijn begonnen in 2014, maar het projectplan dateert al van 2002 en maakt deel uit van het strategisch plan waarin de rol van elk van de zes toenmalige ziekenhuizen in ons netwerk werd doorgelicht”, zegt Isabelle François, sinds 2008 projectleider voor de site MontLégia. “Daaruit vloeide voort dat er in het Luikse randstedelijke gebied ruimte was voor een nieuw ziekenhuis. Het resultaat zoals het er nu staat is grotendeels gebaseerd op het oorspronkelijke bouwconcept.”

Waarin MontLégia zich vooral onderscheidt: de alomtegenwoordige lichtinval.

De uitzonderlijk grote ramen van de ziekenhuisvleugel trekken meteen de aandacht. Bovenop de consultatieruimtes werden glazen dakkoepels voorzien om het daglicht binnen te trekken. Aan de inkom van het gebouw zorgt een atrium van vijf verdiepingen hoog ervoor dat licht ook daar ruimschoots binnenvalt.“Daglicht is inderdaad de verbindende factor binnen het hele gebouwencomplex, zelfs in het OK”, zegt Isabelle François. “De kamers hebben ook allemaal een groot panoramisch uitzicht. Een belangrijke factor in het kader van een healing environment. In de ziekenhuisvleugel bepaalt daglicht de sfeer. De gevels zijn ruim opengewerkt voor een optimale lichtinval. De ziekenhuiskamers zijn ondergebracht in de gebouwen in kruisvorm met een witte gevel. De grote rechthoek is het medisch-technische gebouw met de zwarte keramieken gevel die verwijst naar ons steenkoolverleden. We hebben twee parallelle werelden gecreëerd met elk een bijzonder karakter.”

Toegankelijkheid en ergonomie is alvast ook een groot aandachtspunt.

“In de patiëntenkamers hebben we gekozen voor licht hout voor de raamkozijnen en de zitvensterbank”, zegt Isabelle François. “Ook geschikt om op te overnachten of te rusten, ideaal voor een begeleider of een mantelzorger (vast meubilair en houtwerk: Reynders nv). In de zorgafdelingen hebben we op elke verdieping op het kruispunt van de vier vleugels een medische post en een relax- en gemeenschappelijke ruimte. Fauteuils en ander meubilair werden pas begin juni geleverd: onze Italiaanse leverancier had uiteraard vertraging opgelopen door de coronacrisis. Je kan ook wandelen in de overdekte centrale as op het gelijkvloers of in het atrium met zijn winkeltjes, waaronder een Carrefour Express.”

De logistiek werd van bij de start onderworpen aan de coronastresstest.

“Algemeen werden onze logistieke processen door corona inderdaad meteen onderworpen aan een serieuze stresstest, door de piekaanvoer van herbruikbaar en niet-herbruikbaar beschermingsmateriaal op een héle korte termijn”, zegt de directeur. “Dat ons ziekenhuisoppervlak zo groot is – een grondoppervlakte van 35.000 m² en een totale zorgoppervlakte van 113.000 m², verspreid over een ondergrondse, een gelijkvloerse en nog zes andere verdiepingen – heeft uiteraard een impact op de logistieke noden.” Voor de logistiek koos CHC MontLégia voor een gemeenschappelijk met Hospital Logistics beheerd logistiek centrum UCP (in Alleur), waar ook de centrale keuken van CHC zich bevindt. Hospital Logistics, met wie CHC al sinds ruim 10 jaar samenwerkt, staat in voor het stockbeheer. Op termijn wil CHC er alle logistieke processen bundelen.

Een vlotte bezoekersstroom wordt ondersteund door een analoog en digitaal wayfindingsysteem. “De routebordjes hebben een nummering waarvan het tweede cijfer verwijst naar de verdieping. Aansluitend komt er een ondersteunende app waarmee de bezoeker ook virtueel geleid kan worden. We hebben ervoor gekozen om de nummering van het gebouw te richten op de bezoeker die onder het gebouw aankomt in de ondergrondse parking. Wanneer een patiënt een afspraak gemaakt heeft voor een consultatie krijgt die het bericht om te parkeren in een bepaalde zone van waaruit hij de dichtstbijzijnde lift neemt om naar de gewenste route te gaan. In de parking werden de verschillende zones ook anders gekleurd voor een snelle oriëntatie.”

Werden de ziekenhuismedewerkers geconsulteerd in de drie ziekenhuizen over het bouwconcepten de inrichting van MontLégia?

“Het algemene bouwconcept was een topdownbeslissing en het design werd bepaald door de architecten, maar bij heel wat aspecten van de binneninrichting werden de diensthoofden betrokken. We hebben bovendien verschillende vergaderingen en bevragingsmomenten gehouden met alle personeelsleden, vooral voor de praktische aspecten van de invulling van de ruimten. Het was vooral blauw, grijs en hout en met de architecten hebben we daar dan bepaalde kleuren aan toegevoegd. De mogelijke kleurenwaaier werd voorgesteld aan- en bepaald door onze diensthoofden. De binneninrichting wordt nu bepaald door subtiele kleurschakeringen, geaccentueerd door het overvloedige daglicht en door de LED-binnenverlichting (geleverd en geplaatst door TRILUX Benelux).”

Het bouwconcept en de inrichting van het CHC MontLégia ondersteunt de sterke merkidentiteit die jullie willen ontwikkelen.

“Inderdaad, de invulling van onze nieuwe identiteit – onze branding als ziekenhuis – in de binnenarchitectuur wordt mee ingevuld door het consultancybureau Minale Design Strategy. Zij zetten een cocreatieproces op met het personeel. De sfeer en de boodschap die ons zorgpersoneel mee wil geven op de nieuwe site wordt daardoor bepaald. Daarmee trekken we ook een lijn naar marketing: willen hier één consistente brand identity voor CHC MontLégia uit puren. We plannen in dat licht nog een artistieke invulling voor de binnenmuren van het ziekenhuis, maar het aanbrengen ervan heeft door corona vertraging opgelopen.”

Wanneer zal 2020 voor MontLégia een geslaagd jaar zijn?

“Met Covid-19 zullen we rekening moeten blijven houden. Dat zet een domper op de werkomstandigheden. Maar het is de bedoeling om het risico vlot en routineus te integreren in onze werking. Operationeel denk ik dat we op dat vlak na de zomer wel op kruissnelheid raken.”

ARCHITECT artau architectures
ASSAR ARCHITECTS
WEBSITE http://www.chc.be/montlegia.aspx
HVAC Cegelec
Close
Spie
INTERIEURAFWERKING BAM Galère
CFE
Moury
CIT Blaton
BR Services
BR Services
ELEKTRO, DATA, BEVEILING EN RF-WERKEN Balteau Group
BestPartners
STUDIEBUREAU Greisch (Bureau d’étude)
Tractebel Engineering
AG Environnement
AT Osborne
Bopro

Bron: architectura.be

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *