CHM Moeskroen: functioneel ziekenhuis met een doordachte structuur

Tot de dienstverlening van het CHM behoren onder meer de afdelingen cardiologie, medische beeldvorming, dialyse-eenheid, klinisch labo, pathologisch labo, slaaplabo voor volwassenen en kinderen, vaatchirurgie, enz.. Omwille van zijn ligging vlakbij de grens, ontvangt het CHM heel veel Franse zorgbehoevenden. Door samenwerkingsverbanden met diverse andere ziekenhuizen tracht CHM een complete dienstverlening aan te bieden.
Logische indeling
“Een bezoeker heeft in de eerste plaats behoefte aan een logische indeling van een ziekenhuis,” vertelt architect Damien Van Oost. “Onduidelijke bewegwijzering en lange loopafstanden dragen bij tot ergernis. Vandaar dat een logische en rationele indeling voor ons een must was. De structuur van het gebouw heeft veel weg van een afrittencomplex op een autosnelweg. Zo zijn de diensten urgentie en de operatiekwartieren ondergebracht op de benedenverdieping. De consultatiediensten kregen dan weer een plaats op de eerste verdieping. Bezoekers worden hierheen gebracht met een traplift. Deze traplift maakt als het ware de verbinding tussen de nieuwbouw aan de voorkant en het ‘oude’ gebouw aan de achterkant. Op die manier werden de twee gebouwen geïntegreerd.”  Een ander opvallend element in het nieuwe ziekenhuis is het gebruik van weloverwogen kleuren voor elke afdeling. Kleuren dragen bij tot herkenning. Groen wordt gebruikt op de kamers, rood staat voor veiligheid, enz….
Rationeel
“CHM heeft bewust gekozen voor een functioneel ziekenhuis zonder franjes. Houten vloeren zal u hier niet zien. Vaak worden er nog ziekenhuizen gebouwd die uitgerust zijn met allerlei snufjes terwijl er te weinig aandacht wordt besteed aan de basisuitrusting. Dat wilden wij vermijden. Afgaande op de reacties van de patiënten/bezoekers hebben wij ons huiswerk goed gemaakt.”
Hoge ramen
“Achter de voorgevel van het CHM schuilen heel ruime kamers. Ze zijn sober maar degelijk ingericht en bieden telkens zicht op de omgeving. Er werd gekozen voor hoge ramen die laag bij de grond geïntegreerd zijn. Vanuit hun kamer kunnen de patiënten dan ook naar buiten kijken en moeten ze niet steeds naar het plafond staren. De kamers van de pediatrie hebben grote ramen, die uitkijken op de in- en uitgang van het ziekenhuis. Zo hebben de kinderen, die in het ziekenhuis verblijven, het langst contact met hun vertrekkende ouders en zien ze ook hun familie aankomen.”
Energiezuinige maatregelen
Met zijn Health Care Concept® bood de firma RENSON® een aantal energiezuinige oplossingen, die hielpen om een gezond en aangenaam binnenklimaat te creëren. Dit concept bestaat uit 3 elementen: continue, gecontroleerde basisventilatie, intensieve ventilatie (nightcooling) en buitenzonwering. De directie van het CHM wou een open gebouw met veel licht en zicht naar buiten op elke locatie in het gebouw. Door de grote glaspartijen en vele vensters in het gebouw was zonwering noodzakelijk. Aan de west- en zuidkant werd gekozen voor zonweringsystemen met vaste aluminium lamellen met een lensvormige doorsnede type RENSON® Icarus® 200 Quickfix®. De kamers werden voorzien van screens, zodat ook daar de invloed van de zon op warme dagen beperkt kan worden. Naast een functioneel aspect geven deze zonweringsystemen de gevel ook een esthetische meerwaarde.
Goede luchtkwaliteit
In het CHM werden ventilatieroosters type THM90 en AR75 van RENSON®  geïnstalleerd voor een goede luchtkwaliteit in de kamers en het operatiekwartier, maar ook in de spoedafdeling, de dialyse en de logistieke en technische ruimtes. Door de continue toevoer van voldoende verse buitenlucht wordt de verontreinigde binnenlucht immers uit het gebouw verdreven volgens het principe van toevoer, doorvoer en afvoer van lucht. De ventilatieroosters zorgen voor de toevoer van verse lucht, terwijl de afvoer van vervuilde lucht in de badkamer gebeurt en aangesloten is op een centraal afzuigsysteem. De ventilatieroosters werden ofwel horizontaal op het glas geplaatst ofwel verticaal geïntegreerd in de deurtjes achter de roosters voor intensieve nachtventilatie.
Nightcooling
Naast elk raam in de gevel van het ziekenhuis werd een opbouwrooster gemonteerd met groot debiet. Achter deze roosters zit een deurtje, dat kan opengezet worden om zo grotere stromen verse, koele lucht binnen te laten. Die deurtjes worden manueel bediend. Om insecten te weren, is in ieder rooster een strak gespannen inox-gaas gemonteerd. Deze roosters zijn ook slagregendicht en inbraakvertragend.
Binnenwanden, vast meubilair
Bekaert Building Company nv stond in voor de uitvoering van de binnenwanden, het vast meubilair, de ontvangstbalies, de sanitaire cellen en de inrichting van de operatiekwartieren in het nieuwe CHM. In totaliteit werden voor dit project meer dan 45.000m² meubelplaten verwerkt! Bekaert Building Company nv is gevestigd te Waregem en is erkend als klasse 8, zowel in de categorie algemeen aannemer als in de categorie schrijnwerkerij. Een dynamisch team van circa 180 mensen realiseert een jaarlijkse omzet van ongeveer 40 miljoen euro. Door de jarenlange ervaring  als algemeen bouwbedrijf,  alsmede door haar specifieke kennis van zowel ruwbouwwerken, binnenschrijnwerk als vast meubilair, voerde Bekaert Building Company nv reeds tal van opdrachten uit in de gezondheidszorg. Onder andere het AZ  Sint-Lucas te Gent, het Jan Yperman ziekenhuis  te Ieper, de Iris  ziekenhuizen  Zuid te Brussel, het UCV Brugmann Ziekenhuis te Brussel, het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw te Brugge, …behoren tot de recente realisaties. Daarnaast stond de firma in voor diverse binnenafwerkingen van rusthuizen zoals Malibran Acis rust- en verzorgingstehuis te Elsene, Maison de Repos et de Soins ‘Marie Immaculée’ te Neufvilles, Sint Augustinus te Torhout, enz…
RealDolmen werkt mee aan vereenvoudigde en moderne communicatie in CHM
Door de toename van nieuwe digitale en IP-technologieën stijgen de gegevensstromen in ziekenhuizen. Toch werd er in CHM bewust voor gekozen om computerdata en telefoniestromen gescheiden te houden, wat niet betekent dat er traditioneel gewerkt wordt. Als single source partner stond RealDolmen onder meer in voor het verbinden van het beheerssysteem van een nieuwe communicatieserver met de boekhoudsoftware SBIM. NEC werd daarbij gebruikt als onderliggend platform. Zo kunnen de telefoonoproepen van patiënten bijvoorbeeld gemakkelijk worden bijgehouden. Wanneer een patiënt ontslagen wordt, volstaat een druk op de knop om de telefoonfactuur te printen. Om alarmsignalen beter te organiseren installeerde RealDolmen daarnaast een Messenger server van NEC in de computerzaal van het CHM.  Alarmboodschappen komen voortaan op de draadloze DECT-telefoons van de medewerkers toe. Maar niet enkel op het vlak van dringende oproepen en alarmen en het doorrekenen van telefoniekosten aan patiënten ging CHM er met de hulp van RealDolmen sterk op vooruit. Ook dankzij de software Business ConneCT van NEC voor eenvoudiger telefonisch onthaal beschikt CHM nu over een optimale communicatieoplossing.
E. Van Wingen NV plaatst nieuwe WKK in CHM
Zowel de plaatsing van een nieuwe warmtekrachtkoppeling (WKK) als een nieuw noodstroomaggregaat maakte deel uit van de opdracht die CHM toevertrouwde aan E. Van Wingen NV (EVW). WKK is een brandstofbesparende manier om met een stroomgenerator in één proces tegelijk warmte en elektriciteit op te wekken en beide nuttig aan te wenden. De energiebesparing bedraagt meer dan 20%. Het energiepatroon van de meeste verzorgingsinstellingen leent zich hier uitstekend voor. Omdat in ziekenhuizen noodbedrijf van de machines van zeer groot belang is, koos ook CHM ervoor om ze rechtstreeks aan te kopen bij de fabrikant.
De technieken die bij de realisatie van het project aan bod komen, gaan van VPN verbindingen voor beheer via het internet tot akoestische berekeningen, diesel- en gasmotoren, netkoppelingen, enz. Omdat het uiteindelijk over imposante machines gaat, die tot 10 ton wegen, is ook de manutentie ervan indrukwekkend. Voor EVW was CHM een soort project waarmee ze niet alleen nationaal maar ook internationaal goed scoren. De coördinatie en opvolging van het geheel gebeurt bij EVW steeds door een vaste projectmanager. EVW is een trendsetter op het vlak van WKK en NSA en kan uitgebreide referenties voorleggen in de zorgsector.
Bert Verbeke

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.