CO2-voetafdruk ziekenhuis

AZ Herentals berekent CO₂-voetafdruk: uitstoot is vooral indirect

Het AZ Herentals stoot 19.604 ton CO₂ per jaar uit. Dit is het equivalent van ongeveer 1000 gezinnen. Opmerkelijk is dat 95 procent van de emissies indirecte emissies zijn, zoals verwerking van afval, transport en woon-werkverkeer van medewerkers. AZ Herentals is het eerste Vlaamse ziekenhuis dat haar CO₂-voetafdruk onder de loep neemt.

Ziekenhuizen hebben ook een rol te spelen in de klimaatverandering. Dat bewustzijn wordt steeds groter in de sector. Om gericht te kunnen inzetten op duurzaamheid, liet AZ Herentals haar CO₂-voetafdruk meten. Futureproofed stond in voor het onderzoek. 19.604 ton CO₂ per jaar, luidt het verdict. Uit de analyse blijkt ook dat het ziekenhuis zelf minder dan 5 procent directe emissies produceert, rechtstreeks gelinkt aan activiteiten waar het ziekenhuis controle over heeft. Dat gaat dan vooral over het gebruik van aardgas voor de verwarming van de gebouwen.

De grootste uitstootbronnen

Dat betekent dat 95 procent van de CO₂-voetafdruk afkomstig is van indirecte emissies. Dat gaat over uitstoot die gepaard gaat met (de productie van) producten en materialen, de verwerking van afval, het transport, catering, waterverbruik en het woon-werkverkeer van medewerkers. 76 procent daarvan komt van de productie van medicatie, farmaceutica en inhalatieanesthetica, 12 procent van de aankoop van medische apparatuur, klein medisch materiaal en niet-medisch materiaal. Als het AZ Herentals zijn CO2-voetafdruk verder wil verkleinen, zal het vooral moeten samenwerken met elk van deze (logistieke) partners.

Het ziekenhuis tracht zich al langer te profileren als een duurzame koploper in de medische sector. In het verleden werden al acties genomen. Het AZ Herentals investeert bijvoorbeeld al langer in duurzame oplossingen, onder meer door zonnepanelen, een koude-warmteopslag of het promoten van de fiets bij medewerkers. Het gebruik van elektriciteit door hernieuwbare bronnen leverde in 2021 zo een ‘winst’ van bijna 1000 ton op.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.