KAY-klimaatplafonds: comfortabel binnenklimaat verhoogt de productiviteit

AZ Sint-Maarten, Mechelen
Te hoge of te lage temperaturen in werkomgevingen hebben een merkbare negatieve impact op de productiviteit van medewerkers. Met het KAY-klimaatplafond biedt Jansen Building Company hiervoor een oplossing aan. Die komt niet alleen van pas in ziekenhuizen, maar ook in oververhitte of onderkoelde bedrijven en hotels.
Diverse – buitenlandse – studies en enquêtes bevestigen dit. Niet alleen de onaangename temperatuur, ook onaangepaste oplossingen werken heel wat ergernis op. Denk maar aan lawaaierige infrastructuur of verkeerde verlichting. Daarom investeerde Jansen in het nodige onderzoek en ontwikkeling om een comfortabele oplossing op de markt te brengen.
Het KAY-klimaatplafond integreert koeling, verwarming, verlichting, ventilatie en akoestiek.

“Het principe klimaatplafond bestaat al lang,” vertelt Johan Croimans, hoofd engineering bij Jansen Building Company.” Je kan het dan ook niet patenteren. Wat we wel konden patenteren zijn de specifieke materiaalcombinatie en het productieproces.”

Combinatievoordeel
Specifiek voor die materiaalcombinatie is het gebruik van aluminium en pert. “Bestaande oplossingen combineerden aluminium en koper of bestonden uit kunststof. Het nadeel van het eerste systeem is de hoge kostprijs, die van het tweede systeem de geringere prestaties.” In het KAY-klimaatplafond bevindt de kunststofbuis. Het systeem wordt op de verlaagde plafonds verlijmd, zodat een goed contact verzekerd is.
De aluminium klimabuis zorgt niet alleen voor een uitstekende warmte- en koude-overdracht. “Ze voorkomt ook de diffusie van zuurstof, zodat er geen gevaar is op corrosieproblemen.”
Geruisloze werking
KAY biedt ook nog andere voordelen, zoals de uitstekende alfa w-waarde tot 0,85 à 0,9 voor geluidsabsorptie. “Die behalen we door de combinatie van microgeperforeerde panelen en in PE-folie gesealde rotswol,” licht Croimans toe.
Zuinig in verbruik
“Bij de ontwikkeling van KAY gingen we er ook van uit dat het product een strak design moest hebben, gebruiksvriendelijk zou zijn en een minimum aan energie zou verbruiken,” zegt CEO Nadia Jansen. “Onze researchers zijn erin geslaagd die drie doelstellingen af te vinken. “In tegenstelling tot traditionele airco’s – die vaak sterk voelbare koude of warme lucht de ruimte in blazen – geeft het KAY-klimaatplafond de warmte of koelte van het water dat door de buizen stroomt via de metalen plafondplaten erg gelijkmatig af aan de omgeving. Een warmtepomp stuurt het systeem aan, zodat we kunnen koelen op een hoge temperatuur (+/- 15°C) en verwarmen op een lage temperatuur(+/- 35°C).”
Vandaag houden KAY-klimaatplafonds al materniteitspatiënten van algemeen ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen warm en de agenten van het nieuwe politiekantoor in Kortrijk koel. En uiteraard kan je ze zelf live ontdekken in toonzalen in Zonhoven. “Binnenkort kunnen ook de medewerkers van Phoenix in Brussel ervan genieten,” geeft Nadia Jansen nog mee.

Politiekantoor VLAS, Kortrijk

 
Voor meer info:
www.kaysystems.be
[email protected]

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.