aantal longontstekingen stijgt

Opvallende stijging aantal complexe longontstekingen bij kinderen

Er is een opvallende stijging van het aantal kinderen dat een longinfectie door streptokokken krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de kinderchirurgen van de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA Ziekenhuizen. Daar kenden ze het afgelopen jaar even veel gevallen als de voorbije 9 jaar samen.

Het aantal complexe longontstekingen bij kinderen stijgt de laatste jaren opmerkelijk. Het gaat dan onder andere om infecties veroorzaakt door de pusvormende streptokok, ook wel bekend als vleesetende bacterie. In 2022 telde de ziekenhuizen ZNA en GZA Ziekenhuizen al meer dan de helft zoveel gevallen als in de periode 2010 – 2021. Dat ligt in lijn met een recente studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die een toename van invasieve streptokokkeninfecties bij kinderen onder de tien jaar vaststelt. Dat deze bacterie steeds meer longontstekingen veroorzaakt en niet – zoals vroeger – de pneumokok, kan leiden tot een langere en complexere behandeling van de kinderen.

Nieuwe variant

De vorige piek van longontstekingen met pusophoping in het longvlies was in 2010. De uitbreiding van het vaccin tegen pneumokokken in 2011 zorgde voor een keerpunt. Sindsdien daalde het aantal longontstekingen waarvoor een kijkoperatie noodzakelijk was tot gemiddeld minder dan zeven per jaar.

grafiek aantal longontstekingen

Vandaag ligt er een andere kiem aan de basis van de ziekte. Er is dus met andere woorden een nieuwe variant aan een opmars bezig. Ook dat concludeerde de WHO eerder. “We hadden al langer het gevoel dat het aantal longinfecties met etter in het longvlies (empyeem) steeg en dat er een toename was van het aantal gevallen veroorzaakt door de pusvormende streptokok”, bevestigt dokter Dirk Vervloessem van ZNA. “Deze bacterie maakt eiwitten aan die weefsel kunnen beschadigen en soms een shock kunnen veroorzaken. Dat is een levensbedreigende situatie met onvoldoende doorbloeding en dus zuurstofvoorziening van het hart, de hersenen en andere organen. Om dit te onderzoeken, hebben we alle kijkoperaties bij kinderen met een longontsteking sinds 2002 bestudeerd.”

Kinderen met een complexe longinfectie veroorzaakt door de pusvormende streptokok blijven langer ziek. Bij de pusvormende streptokok waren gemiddeld gedurende 29 dagen rondom de kijkoperatie antibiotica nodig. Bij de andere kiemen was dat gemiddeld 24 dagen. De opnameduur was bij beide bacteriën vergelijkbaar.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.