Felix-Brouwershof_zorganderstvLR.jpg

Cornerstones doet beroep op Nextel voor de bouw van slimme assistentiewoningen

Bij de realisatie van ‘Felix Brouwershof’ in Onze-Lieve-Vrouw-Waver – een project van Cornerstones met 69 assistentieflats – trad Nextel op als uniek aanspreekpunt voor het technologische luik. Nextel leverde een complete oplossing die veiligheid en comfort garandeert, onder meer via de integratie van het technologische platform van IPBuilding. Die samenwerking krijgt nu een vervolg: Nextel treedt op als de exclusieve systeemintegrator van de oplossingen van IPBuilding voor assistentiewoningen in België.

Cornerstones bedenkt slimme woon- en leefconcepten. De projectontwikkelaar uit Antwerpen is gespecialiseerd in assistentiewoningen en zet daarbij in op intelligent uitgeruste flats, met kwalitatieve en comfortabele dienst- en zorgverlening. Cornerstones ontwikkelde een vooruitziend woonconcept, waarbij een sleutelrol is weggelegd voor innovatieve technologie.

“We streven naar honderd procent gemoedsrust”, zegt CEO Koen Ickroth. “Digitale televisie, vooruitstrevende domotica, draadloos internet, videotelefonie en nog veel meer: we integreren al die vormen van moderne uitrusting in onze appartementen.” Veiligheid is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Alle assistentiewoningen zijn uitgerust met een zorgoproepen alarmsysteem, en er zijn diverse mogelijkheden rond videobewaking en monitoring. Het woonplatform van Cornerstones maakt het zo mogelijk om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Cornerstones heeft momenteel ongeveer negenhonderd wooneenheden in ontwikkeling waarvan de helft assistentiewoningen, verspreid over een vijftiental grote projecten in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Limburg.

Open platform

Het woonplatform dat Cornerstones aanbiedt, steunt op de nauwe samenwerking tussen Nextel en IPBuilding, ontstaan bij de ontwikkeling van ‘Felix Brouwershof’ in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Cornerstones realiseerde er 69 assistentieflats. De exploitatie is in handen van Zorgbedrijf Antwerpen (ZBA), dat als externe beheersinstantie optreedt. “We hebben ooit een pilootproject uitgevoerd met proprietary software”, vertelt Koen Ickroth. “Daar zijn we echter snel van afgestapt. Onze voorkeur gaat uit naar een open omgeving, waarbij we niet gebonden zijn aan specifieke technologie of leveranciers – en waarbij de uitbreidbaarheid en aanpasbaarheid van de oplossing centraal staat. We wilden een open platform om later verder op te bouwen.”

Totaalproject

Cornerstones vond de oplossing bij Nextel, dat de functionele componenten voor slimme assistentiewoningen van IPBuilding met zijn platform integreerde. Nextel kon de opdracht op die manier als een totaalproject aan Cornerstones aanbieden, waarbij voor Nextel de rol van operator, integrator en uniek aanspreekpunt was weggelegd. IPBuilding is gespecialiseerd in oplossingen voor slimme gebouwen, met software voor de aansturing, de opvolging en het beheer van onder meer verwarming, verluchting en bewaking. Nextel, dat al aan boord was van het project voor telecom en connectiviteit, nam de taak op zich om alle functionaliteit op één platform te integreren.

Verschillende toepassingen

“Technologie vormt een belangrijk element in het vastgoed dat we aanbieden”, zegt Koen Ickroth. “De basisvereiste is dat elk appartement is aangesloten op het IP-netwerk. Dat biedt niet alleen de mogelijkheid om tal van diensten aan te bieden aan de bewoners, maar ook om beheer van op afstand te ondersteunen. Verder voorzien we dat er overal – zowel in de appartementen als in de gemeenschappelijke ruimtes – wifi beschikbaar is.” De beschikbaarheid van het platform biedt heel wat mogelijkheden, niet alleen voor de bewoners zelf, maar ook voor familieleden en mantelzorgers. “In de eerste plaats denken we bij ‘slimme woningen’ aan onder meer toepassingen rond energiebeheer”, zegt Koen Ickroth. “De aanwezigheid van het platform laat echter ook heel wat andere toepassingen toe, zoals camerabewaking, en op termijn ook toepassingen rond e-health, zoals de monitoring van de hartslag van de bewoner.”

Vlotte samenwerking

De vlotte samenwerking tussen Nextel en IPBuilding kreeg intussen een vervolg. Nextel maakte bekend dat het optreedt als de exclusieve systeemintegrator van de oplossingen van IPBuilding voor assistentiewoningen in België. Tegelijk breidt ook Cornerstones de samenwerking met Nextel uit. “Voor ons is het belangrijk dat we met Nextel over een partner beschikken die als uniek aanspreekpunt optreedt”, aldus nog Koen Ickroth, “en daarbij de rol van operator en integrator op zich neemt. Het laat ons toe het hele technologische luik als een totaalproject te benaderen, zonder de zorgen van de coördinatie en opvolging van de verschillende componenten van de oplossing.” Bij de ontwikkeling van nieuwe projecten rond assistentiewoningen zal Cornerstones opnieuw de totaalaanpak van Nextel inschakelen.

Over Nextel

Nextel richt zich naar ondernemingen, overheden, zorginstellingen en non-profit organisaties. Nextel integreert een ruim aanbod ICT-, Operator- en beveiligingsoplossingen in combinatie met de Nextel Lifecycle diensten. Daarnaast biedt het bedrijf een unieke aanpak voor klantenservice en een doorgedreven focus op kwaliteit.

Nextel differentieert zich door zich toe te leggen op de meerwaarde van haar oplossingen en kende de afgelopen 18 jaar een sterke groei. Vandaag helpen 350 medewerkers 10.000 klanten vanuit de vestigingen in Wommelgem en Zaventem.

Nextel heeft binnen de zorgsector reeds vele bewezen resultaten en implementeerde haar zorgoplossingen onder meer bij UZ Leuven, UZ Brussel, UZ Antwerpen, ZNA en vele andere tientallen ziekenhuizen en meer dan 300 woonzorgcentra.

Meer info vindt u terug op http://www.nextel.be/nl/zorgsector.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.