Typ om te zoeken

In the spotlight Woonzorgcentra

Correct debat gevraagd over toekomstige ouderenzorg

Delen

Een studie van de Socialistische Mutualiteiten toont aan dat de oversterfte binnen Vlaamse woonzorgcentra minder groot was in de zelfstandige sector. De totale oversterfte trof de oudere populatie zeer hard, maar nu blijkt wel dat de professionele aanpak en schaalgrootte van zelfstandige woonzorgcentra een verschil hebben gemaakt. VLOZO wil geen polemiek en vingerwijzing, maar een correct en respectvol debat over de toekomst van de residentiële ouderenzorg en de rol van de zelfstandige woonzorgcentra hierin.

De onafhankelijke woonzorgsector incasseerde de afgelopen weken een aantal meppen. Insinuaties over obscure websites om bewoners te lokken, dagprijskortingen en besparingen op personeel werden breed uitgesmeerd in de pers. Ondanks dit alles blijven onze medewerkers in vaak moeilijke omstandigheden voluit werken om ons zorgverhaal in realiteit om te zetten en om de pandemie buiten onze centra te houden. De studie van de Socialistische Mutualiteiten bevestigt nu ons verhaal dat kleinschaligheid binnen grootschaligheid een goede manier is om naar de toekomst toe ouderenzorg te organiseren.

Iedereen binnen de sector van de residentiële ouderenzorg kent de problemen: testcapaciteit, lang wachten op testresultaten, personeelstekorten, financiële onzekerheid en psychosociale draagkracht. Maar we kunnen beter aan één zeel trekken dan elkaar vliegen af te vangen” zegt VLOZO-gedelegeerd bestuurder Peter Marquebreuck. Recente uitspraken over de nood aan meer kleinschaligheid en de dedain naar grotere woonzorggroepen is met deze studie wel ontkracht. Welk model het beste is voor de toekomst moet voor VLOZO voorwerp zijn van een grondig en ernstig debat. Laat ons alle stemmen daarin ook horen.

De studie toont dat onze woonzorgcentra wel degelijk een professionele machine op gang kregen en grote inspanningen leverden om levens te redden. Qua materiaal hebben onze leden zich georganiseerd zodat personeel veilig aan de slag kon.

Peter Marquebreuck: “we hebben akte genomen van de uitspraken van sommige (oud) politici, virologen en collega’s. De ene al wat vriendelijker en correcter dan de andere. De sfeerzetting dat onze sector uit puur winstbejag de crisis niet aanpakt, klopt voor geen meter. Er zijn net heel wat proactieve inspanningen geleverd vanuit de groepen. We vragen dat onze leden eindelijk het respect krijgen dat ze verdienen.”

VLOZO hoopt dat de ernst van de situatie vandaag alle neuzen in dezelfde richting zet. Ook wil de koepelorganisatie dat er meer naar voorzieningen wordt geluisterd vanuit het beleid. We komen hier enkel uit door goede samenwerking.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *