Covid-19 geeft de transitie van traditionele zorg naar telemonitoring een boost

Als er één positief ding voortvloeit uit Covid-19 en de bijhorende gezondheidscrisis, dan is het wel de explosieve groei van telemonitoring. Remote monitoring neemt een alsmaar grotere plek in ons zorglandschap in. Maar wat betekenen al die digitale ontwikkelingen voor ons zorgsysteem? Hoe gaat zoiets in zijn werk, en is het allemaal wel veilig? Wij leggen het spreekwoordelijke vuur aan de schenen van Thomas Tyteca, Direct Sales Manager van digitale zorginnovatie Jane, één van de voortrekkers op vlak van telemonitoring in België.

“Zon 24/7-zorgverlener aan je zijde is een enorme sprong voorwaarts wat de veiligheid en het comfort van de patiënt betreft.”

“Telemonitoring of remote monitoring is in zijn meest algemene vorm het vanop afstand in het oog houden van de vitale functies van een persoon”, legt Thomas uit. “Dankzij technologie, kan dit zonder dat de zorgverlener in de buurt is, vandaar het woordje ‘remote’ of ‘vanop afstand’.” Maar via telemonitoring kunnen ook veel andere zaken opgevolgd worden. “We kunnen bijvoorbeeld beweging en zelfs slaappatronen of medicatie-inname vanop afstand bekijken.” Bovendien kunnen niet enkel zorgverleners dit doen, “ook een familielid of een ander lid uit de zorgkring van een senior of patiënt kan deze taak overnemen”, verduidelijkt Thomas. “Het is dus een innovatie die zijn meerwaarde zowel intra- als extramuraal bewijst en ervoor zorgt dat zorgverleners hun werk veel efficiënter kunnen inrichten.”

“De mogelijkheid om ook in geval van ziekte of ouderdom zelf baas te blijven over het eigen leven, is misschien wel de belangrijkste motivator om voor telemonitoring te kiezen.”

De kans dat u al van telemonitoring hoorde, is nu veel groter dan een jaar geleden. Daar zit Covid-19 zeker voor iets tussen, weet Thomas. “Tegenwoordig komt telemonitoring vooral in de
media door het gebruik ervan bij Covid-19. In pilootprojecten krijgen
coronapati
ënten die aan de beterhand zijn de kans om thuis verder te herstellen, een ideale strategie om zoveel mogelijk ziekenhuisbedden vrij te houden.” Toch is remote monitoring al een hele tijd een groeiende trend.

Dat is logisch, vindt Thomas: “Mensen willen zo veel en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, zonder aan veiligheid en zorgzekerheid in te boeten.”

“Aan de kant van de zorgverlener zijn vooral inzicht en verlichting van de werkdruk van belang, samen met een efficiëntieverhoging en de mogelijkheid tot een preventieve aanpak.”

Dat dit hand in hand gaat met het gebrek aan ruimte in zorginstellingen door een verouderende bevolking, is duidelijk. Maar ook de toenemende digitalisering van 65-plussers speelt hierin een rol, vertelt Thomas. “Hun bereidheid om telemonitoring te omarmen, draagt bij aan de mogelijkheden om het systeem overal toe te passen. Uit het onderzoek dat we met Jane samen met Seniorennet uitvoerden, bleek dat ruim 86% van de Vlaamse senioren open staat voor digitale assistentie. Tel daarbij de gebruiksvriendelijkheid en laagdrempeligheid voor zowel voor de eindgebruiker als de zorgverleners en zorgkring, en dan spreekt de trend eigenlijk voor zich.”

 

Ben jij ook klaar om jouw levenskwaliteit en die van je personeel én bewoners een niveau hoger te tillen? En wil je weten wat Jane hierbij voor jou kan betekenen? Ga naar www.meetjane.be of neem vrijblijvend contact op met Thomas Tyteca, Direct Sales Manager van Jane, via [email protected], of op het nummer +32 465 12 18 89.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.