Covid cardiovasculaire impact

Een derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking

Voor velen is Covid-19 een milde griep. Bij sommigen kan het echter een aanzienlijke impact nalaten. Het gaat dan vooral over – maar niet enkel – oudere patiënten die al cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten hebben.

Dr. Maria Luiza Luchian, cardioloog aan UZ Brussel, voerde het onderzoek uit. Tijdens de eerste coronagolf volgde ze 310 patiënten op. Dat deed ze vanaf het begin van de acute infectie, en op zes en twaalf maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis. Ze keek vooral naar de aanwezigheid van het eiwit cardiaal troponine en van calcium in de kransslagaders.

De resultaten tonen dat een coronabesmetting effectief een impact kan hebben. Eén op de drie gehospitaliseerde patiënten ontwikkelt een hartletsel. Een abnormaal niveau van cardiaal troponine toont dat aan. Wijzigingen in de evolutie van dat eiwit kunnen wijzen op verschillende acute complicatie zoals een hartspierontsteking, een hartinfarct of ritmestoornissen. Deze complicaties kunnen zich echter op elk moment in het verloop van een coronabesmetting voordoen, niet enkel bij opname.

Geen link met ‘Long Covid’

Het onderzoek toont aan dat het opvolgen van deze parameter belangrijk is. “Een standaard CT-scan van de borstkas, waarbij de calciumscore wordt bekeken, is nuttig om het risico op hartaandoeningen in te schatten”, zegt dr. Luchian. “Dit is een eenvoudige en relatief goedkope manier. Het onderzoek duurt niet lang. Bovendien is er een lagere blootstelling aan stralingsdoses vergeleken met andere technieken. Deze methode zou in alle CT-scans van de borst moeten worden opgenomen, niet enkel bij een coronabesmetting. Het resultaat kan de behandelstrategie voor de patiënten veranderen.”

Een derde van de patiënten heeft longafwijkingen. Dat werd na gemeten tijdens een CT-onderzoek van de borstkas zes maanden na ontslag. Deze waren niet gelinkt aan langdurige Covid. “We stelden subtiele veranderingen vast in de hartspier. Dit kan gelinkt worden aan het aanhouden van de klachten, ook bij patiënten zonder voorgeschiedenis van long- of hartaandoeningen. Een verdere diepgaande analyse toonde verder aan dat de hartpompfunctie licht was veranderd bij deze patiënten. Dit zou op lange termijn kunnen wijzen op een vervroegd optreden van hartziekten.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.