coronadoden woonzorgcentra

Minder coviddoden in woonzorgcentra met kleine leefgroep en vast team

In woonzorgcentra met kleinere leefgroepen en vaste zorgteams waren tijdens de eerste covidgolf minder besmettingen en minder overlijdens. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven en de Nederlandse Radboud Universiteit.

318 directies van Vlaamse woonzorgcentra vulden een bevraging in die polst naar hun organisatiestructuur en naar de dienst- en zorgverlening voor, tijdens en na de coronacrisis. Die informatie werd gecombineerd met data van het agentschap Zorg en Gezondheid. De resultaten zijn opmerkelijk: gemiddeld hadden woonzorgcentra met kleine leefgroepen en vaste zorgteams een derde tot zelfs de helft minder besmettingen en overlijdens. De organisatievorm van het woonzorgcentrum speelt een grote rol bij Covid-19-besmettingen en -overlijdens.

“De resultaten zijn helder”, bevestigt universitair docent Lander Vermeerbergen, die verbonden is aan de KU Leuven en de Radboud Universiteit in Nijmegen. “We hadden al zo’n vermoeden, maar de duidelijkheid van de cijfers verbaasde ons.”

Grootte van de vestiging

Grotere woonzorgcentra hadden meer coronabesmettingen en -overlijdens, maar dat ­effect viel weg bij grote centra die toch met kleine leefgroepen en vaste zorgteams werkten. “In woonzorgcentra met enkel leefgroepen kleiner dan 17 bewoners is er een gemiddeld aandeel van 17,5 procent besmetting geweest, in woonzorgcentra met grote leefgroepen van meer dan 32 bewoners was dit 27,5 procent”, zegt onderzoekster Eveline Teppers (HIVA-KU Leuven). “Het aantal bewoners dat omwille van COVID-19 is overleden, is respectievelijk 2,5 procent en 5,1 procent.” ​

Behalve de grootte van de vestiging, bleek ook het takenpakket van de zorgmedewerkers een rol te spelen. Kleinere leefgroepen en vaste, multidisciplinaire teams zorgen voor een huiselijke sfeer tijdens de pandemie, én voor meer veiligheid. “Het onderzoek toont aan dat in woonzorgcentra met vaste multidisciplinaire zorgteams per leefgroep minder besmettingen zijn geweest dan bij woonzorgcentra die werken met mono- of multidisciplinaire zorgteams voor meerdere leefgroepen”, zegt ook professor Geert Van Hootegem (KU Leuven).

Organisatiestructuur

Veel woonzorgcentra hebben tijdens de eerste golven van de pandemie organisatorische veranderingen doorgevoerd. 80 procent van de directies geeft aan te hebben gewerkt met vaste teams per leefgroep. 40 procent zegt de leefgroep kleiner te hebben gemaakt. Het merendeel geeft aan dat slechts tijdelijk te hebben toegepast.

“We streven al langer naar kleinschalige initiatieven en innovatie in de arbeidsorganisatie van zorg- en welzijnsvoorzieningen”, onderstreept Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits. “De resultaten van deze studie onderstrepen het belang hiervan op het vlak van wonen alsook voor de zorg en gezondheid van bewoners en medewerkers. We zullen hier dan ook samen met de sector blijven aan werken.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.