Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Dag tegen Kanker gaat niet onopgemerkt voorbij in het Imeldaziekenhuis

Delen

Vandaag, op Dag tegen Kanker, roept Kom op tegen Kanker iedereen op om één dag expliciet hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Een dag die ook in het Imeldaziekenhuis niet onopgemerkt voorbijgaat. Door de coronacrisis zijn de mogelijkheden beperkt, maar dat houdt het ziekenhuis niet tegen om hun kankerpatiënten extra in de watten te leggen.

Om alle oncologische patiënten vandaag te verwennen, zorgen de diëtisten van het Imeldaziekenhuis voor smakelijke extra’s. Op de afdeling oncologie stonden de diëtisten deze morgen al vroeg klaar met een heerlijk ontbijtbuffet, patiënten konden kiezen uit een ruim aanbod aan koffiekoeken, pannenkoeken, fruit, sapjes en hapjes. Roger was één van de vroege vogels die het hem liet smaken: “Het ontbijt is een mooie verrassing, het is eens iets helemaal anders. Ik koos voor koffiekoeken, mascarpone en appelsap én ik heb alles met smaak gegeten”. De oncologische patiënten op andere opnameafdelingen en het oncologische dagziekenhuis krijgen in de loop van de dag bezoek van de diëtisten met een ruime keuze aan hartige en zoete hapjes. Bij de hapjes krijgen ze advies én een bundel met alle recepten.

“Omdat verminderde eetlust en smaakverandering veel voorkomende klachten zijn bij de behandeling van kanker, besteden we hier vandaag extra aandacht aan. We bieden onze patiënten hapjes aan, zowel zoet als hartig, zacht als krokant, mild als pittig. Zo kunnen we voor ieders smaakvoorkeur iets aanbieden. We hebben ook rekening gehouden met de presentatie, het oog wil ook wat. Onze mooie geserveerde hapjes nodigen hierdoor ook meer uit tot eten.”Vertelt Nele Hollants, diëtiste Imeldaziekenhuis.

Kanker is een ingrijpende ziekte. De behandeling vraagt veel van patiënten en hun omgeving. Niet alleen medische hulp, maar ook psychologische steun en de nodige ontspanning zijn belangrijk om met deze ziekte om te gaan. De ziekte heeft een zware impact op de patiënt, op verschillende vlakken. Zo kan de patiënt last krijgen van verminderde eetlust en/of smaakveranderingen. Tijdens de behandeling kunnen bepaalde gerechten heel intens smaken, of juist flets smaken of totaal geen smaak meer hebben ten opzichte van wat de patiënt gewoon is. Voor bepaalde gerechten of smaken kan een afkeer ontstaan. Daarnaast verandert de smaak soms van dag tot dag. “Wat vandaag niet lekker is, kan morgen juist wel smaken. Daarom is het belangrijk dat de patiënt zowel gekende als nieuwe gerechten blijft uittesten. Zo kan hij toch van eten blijven genieten” vertelt Sofie Kollman, diëtiste Imeldaziekenhuis

Naast de smakelijke verwennerij is er ook een streepje muziek, verpleger Geert zorgt in het oncologisch dagziekenhuis voor extra sfeer met covers op piano. Alle medewerkers in het ziekenhuis dragen ook een geel lintje, als teken van verbondenheid met alle patiënten met kanker.

Verpleger Geert speelt piano

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *