Typ om te zoeken

Overige

Dagprijzen in de rusthuizen: geen spelletje hoger lager aub!

Delen

Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO), de koepel van Vlaamse onafhankelijke residentiële ouderenzorg, heeft kennis genomen van het persartikel van de sp.a : “1 op 7 rusthuizen werd het afgelopen jaar duurder” (03/10/2017). Vlozo betwist niet dat dit gegeven juist is, maar gaat niet akkoord met de prijsvergelijking die Jan Bertels maakt tussen de verschillende aanbieders. 

Bertels stelt dat de openbare rusthuizen de goedkoopste zijn met een gemiddelde dagprijs van 52.23 euro/dag, tegenover de commerciële rusthuizen met een gemiddelde dagprijs van 59.04 euro/dag. Dit komt neer op een eindfactuur die ruim 200 euro hoger ligt voor de bewoner.

Vlozo verwijst naar de studie van Prof. Jozef Pacolet en Annelies De Coninck  –  “Financiering van de residentiële ouderenzorg: het perspectief van de voorzieningen” (juni 2015): hierin wordt aangetoond dat iedere Vlaamse gemeente (gemiddeld) 12.9 euro/ligdag oplegt bij de dagprijs van hun eigen rusthuis. De gemiddelde dagprijs van een OCMW-rusthuis wordt aldus 65.13 euro, of 185 euro duurder per maand dan een private voorziening.

Momenteel liggen er vanuit het kabinet van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin diverse nota’s voor ter hertekening van het landschap van de residentiële ouderenzorg. Vlozo roept alle maatschappelijke actoren op tot een sereen debat over de toekomst van de ouderenzorg in Vlaanderen, eerder dan aan steekvlampolitiek te doen.

Bron: Vlozo

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van