groep ubuntu

Dankzij cognitieve revalidatie weer goesting krijgen in het leven 

IN DE KIJKER: GROEP UBUNTU  

Begin dit jaar opende in hartje Kortrijk het expertisecentrum NAH van Groep Ubuntu. Volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel zijn hier welkom voor therapie, vrijwilligerswerk, woonondersteuning en ambulante of mobiele begeleiding.  

Wonen waar je werkt 

In het expertisecentrum ondersteunen we personen met sterke en minder sterke cognitieve mogelijkheden die in staat zijn om een dagprogramma te volgen. Ook wie een bijkomende fysieke beperking heeft, is welkom. De nieuwe centrale ligging is praktisch: faciliteiten zijn vlakbij en alles is vlot toegankelijk. Dat is handig voor onze cliënten die hun leven hier uitbouwen. We bieden ook woon- en werkplekken aan op dezelfde locatie, wat goed is voor mensen die ’s middags even willen rusten. Anderen kunnen gebruikmaken van de rustruimte.  

Individuele ondersteuning 

Cognitieve revalidatie vormt de basis van onze werking. Ook therapie maakt daar een belangrijk deel van uit. “We werken al jaren met deze doelgroep en ween wat er nodig is om hen optimaal te ondersteunen”, vertelt Lien Coudijzer, cliëntmanager. “Een activiteit is hier niet zomaar een activiteit. We vertrekken telkens vanuit het individu. Neem nu Jimmy, die voor zijn hersenletsel actief was in interieurinrichting. Hij bloeit helemaal open als hij met hout kan werken. Daarom bekijken we nu samen met onze coaches, een vrijwilliger en Jimmy zelf hoe we houtbewerking kunnen opstarten. Hout een tweede leven geven, hoe symbolisch kan het zijn.” Momenteel hebben we zo’n 51 mensen onder onze vleugels. 

Breinbreker: sterker en zelfstandiger worden 

Om onze doelgroep nog beter te kunnen begeleiden, ontwikkelden we een eigen methodiek: breinbreker. “Het doel is ervoor zorgen dat onze cliënten opnieuw hun leven kunnen vormgeven, ontdekken wie ze zijn en aanvaarden wat er gebeurd is”, legt Caroline Kopacsi, agogische coach, uit. “Dit doen we aan de hand van psycho-educatie en oefeningen ter bevordering van cognitieve en emotionele vaardigheden. Tijdens de therapie gaan we aan de slag met een aantal cliënten of één cliënt, al dan niet samen met het netwerk. Het is immers heel belangrijk om de entourage mee te nemen in het verhaal. Ook zij moeten weten wat een hersenletsel precies betekent voor hun dierbare.” 

Breinbreker gaat uit van groeimogelijkheden. Onze hersenen zijn plastisch. Door ons brein regelmatig te trainen, kunnen we sterker en zelfstandiger worden. “Grégory overleefde op zijn veertiende een ongeval. Hij kwam hier aan zonder doel voor ogen. Vandaag is hij een twintiger met een nieuw sociaal leven, die in zijn eigen studio woont en de toekomst al lachend tegemoet ziet”, zegt Lien Coudijzer.  

Ook collega-organisaties implementeerden onze methodiek in hun werking. Verder zijn we actief in tal van samenwerkingsverbanden, zowel lokaal met onder andere AZ Groeninge en revalidatiecentrum Overleie in Kortrijk, als nationaal, zoals met de Hersenletsel Liga. Met de vinger aan de pols proberen we altijd de nieuwste inzichten mee te nemen in onze werking, en zo onze cliënten opnieuw goesting in het leven te geven.  

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.