Cybersecurity

Datalek in AZ Herentals: “Werking niet in gevaar”

Het AZ Herentals heeft te maken gehad met een cyberincident, waarbij onbekende hackers er in geslaagd zijn om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot een aantal interne documenten van het ziekenhuis. “De werking van het ziekenhuis kwam hierdoor echter nooit in gevaar”, stelt het ziekenhuis in een persbericht.

Het AZ Herentals heeft de melding van een onbekende groep gekregen dat men zich ongeautoriseerd toegang heeft verschaft tot een aantal interne documenten. Hierop heeft het AZ Herentals alle nodige stappen gezet om dit datalek aan te pakken. De bevoegde instanties, zoals de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) en de cyberunit van de federale politie, zijn op de hoogte gebracht. Ook zijn er externe cyberexperts ingeroepen om de eigen IT-dienst te ondersteunen, het lek te zoeken en dat te sluiten.

Patiënten inlichten

Er is nooit toegang verkregen tot het elektronische patiëntendossier (Nexuzhealth-KWS). Het AZ Herentals beschouwt het als zijn grootste prioriteit om ervoor te zorgen dat de gegevens beschermd blijven en neemt dit incident dan ook heel ernstig. Zodra dit mogelijk is, zullen de betrokken patiënten door het AZ Herentals ingelicht worden.

Lees ook op ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.