Pieter Libin

Datawetenschappers en klinische praktijk op zoek naar een gemeenschappelijke taal

Fundamenteel onderzoek naar health data en AI

Data kunnen levens redden, al zal er steeds een vertaalslag nodig zijn om tot oplossingen te komen waar artsen echt mee aan de slag kunnen. Twee VUB-wetenschappers geven tekst en uitleg.

Aan het VUB AI Lab leggen de experten zich toe op dataplatforms voor genetische screening en AI-based decision making rond infectieziekten. Head of Lab professor Ann Nowé: “Wij screenen patiënten met hartritmestoornissen genetisch. UZ Brussel levert genetische data en ook data over het mentale welzijn van patiënten. Over zeldzame ziekten bestaan weinig data, maar je kan prognoses maken door data van ‘gezonde’ mensen – dat zijn mensen die niet gescreend zijn op de aandoening, maar mogelijk wel drager zijn – te combineren met data van patiënten. Die gelabelde en ongelabelde data combineren biedt medisch veel mogelijkheden.”

Uitleg die de arts begrijpt

Dergelijk fundamenteel health dataonderzoek heeft te kampen met een aantal belangrijke hinderpalen. Databescherming, natuurlijk, al geeft Pieter Libin, collega van Ann Nowé aan het VUB AI Lab, meteen ook wel aan dat de privacy van patiënten essentieel is. “Met geanonimiseerde data kunnen we meestal wel fundamenteel onderzoek uitvoeren”, geeft hij aan. “Soms zijn data gevoelig om het ziekenhuis te verlaten. Dan werken we samen met het ziekenhuis om algoritmes en modellen binnen het ziekenhuis zelf te trainen. Artsen verwachten ook dat AI uitlegbare oplossingen genereert.”

Professor Nowé geeft het voorbeeld van neurale netwerken. Die organiseren zichzelf op basis van data, de domeinexpert komt er niet meer aan te pas. “Dan moet je een stap terugzetten om uitleg te genereren die de domeinexpert – de arts – begrijpt. Die vertaalslag kost tijd en moeite, maar is essentieel om AI oplossingen aan te leveren waar artsen echt mee aan de slag kunnen.”

“Om tot tot betrouwbare, transparante en vooral werkbare oplossingen komen tussen AI en de medische wereld,” concludeert Ann Nowé, “is intense samenwerking nodig. Het algoritme moet kunnen communiceren met de arts. Werkbare AI is pas mogelijk wanneer wetenschappers én domeinexperts dezelfde taal spreken.”

© VUB/Saskia Vanderstichele
Professor Nowé, © VUB/Saskia Vanderstichele

Dit is een fragment uit een veel uitgebreider artikel dat verscheen in ZORG Magazine 073, dat in januari verscheen. Abonnee worden doet u hier: https://zorgmagazine.be/events/abonnerenzorgmagazine/

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.