“De behandeling van obesitas mag nooit meer worden gezien als niet-urgent”

Obesitas of zwaarlijvigheid is een complexe chronische ziekte die niet simpelweg door dieet en sport kan worden gecorrigeerd. Zwaarlijvigheid kan ervoor zorgen dat patiënten te kampen krijgen met ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen. Toch is de ziekte wel degelijk behandelbaar. Maar zoals elke chronische ziekte is een specifieke medische of chirurgische behandeling en een opvolging op lange termijn vereist. In de “Obesitas en overgewichtskliniek” van Kliniek Sint-Jan staat een multidisciplinair team klaar, om met de patiënt als middelpunt, overgewicht op een gepersonaliseerde manier te behandelen. 
Uitstel ingrepen tijdens lockdown: merkbare impact
Bariatrische chirurgie (zoals de gastric bypass) is van alle chirurgische behandelingen die momenteel beschikbaar zijn, degene die de beste resultaten oplevert wat betreft gewichtsverlies op lange (5 jaar en meer) en zeer lange (10 jaar en meer) termijn.
Tijdens de periodes van lockdown, waarbij niet-dringende ingrepen verplicht werden uitgesteld, kon van tientallen patiënten die op bariatrische chirurgie wachtten, de operatie niet plaatsvinden. 
Bij meer dan de helft (54%) van deze patiënten nam het lichaamsgewicht toe. 30% verloor gewicht tijdens de lockdown, en bij 16% onder hen bleef het lichaamsgewicht stabiel.
Omgekeerde tendens tijdens de preoperatieve periode
Er is dus een omgekeerde tendens ten opzichte van de situatie die zich gewoonlijk voordoet in de pre-operatieve periode, waarin over het algemeen de overgrote meerderheid van de patiënten gewicht verliest door dieetbegeleiding en andere behandelingen. De oorzaken van deze tendens zijn divers, maar houden vaak direct of indirect verband met Covid en de lockdown: een toegenomen sedentaire levensstijl en hyperfagie (overmatige eetlust en onverzadigbaarheid) gelinkt aan verplicht thuisblijven en thuiswerken, de sluiting van de sportscholen, gebrek aan sociaal contact, minder contact met artsen en begeleidende teams, edm.
Psychologische gevolgen
Het uitstellen van de operaties heeft niet alleen geleid tot een omgekeerde tendens bij onze patiënten, waardoor de lichamelijke klachten vergrootten, we zien ook bijzonder veel psychisch lijden. En dat probleem is voor vele patiënten alleen maar verergerd.
Wij pleiten er dan ook voor om obesitaschirurgie niet langer te zien als niet-urgent. Obesitaschirurgie is een operatie die nog steeds door veel mensen wordt gestigmatiseerd en door sommigen als “troostoperatie” wordt beschouwd, terwijl deze chronische ziekte tot fatale complicaties kan leiden. Daarenboven wordt zwaarlijvigheid algemeen erkend als een slechte prognostische factor voor patiënten met Covid.
Meer info: Dr. Julien Mahieu en Dr. Maxime Mairiaux (Dienst digestieve, thoracale en endocriene heelkunde van Kliniek Sint-Jan)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.