Typ om te zoeken

Finance In the spotlight Overige

“De financiële impact? Die liet zich vooral bij de zelfstandige zorgkoppels voelen”

Delen

Ten huize VillaVip kwam de coronacrisis met een hele set uitdagingen. Zonder dagactiviteiten en familiebezoekjes is de bubbel voor personen met een beperking onbegrijpelijk klein. De financiële impact? Die liet zich vooral bij de zelfstandige zorgkoppels zelf voelen. We zijn er altijd voor onze bewoners’ en ‘Samen moeten we erdoor’ luidden de leuzen, waar iedereen solidair mee de schouders onder heeft gezet. 

“De situatie bij VillaVip is anders dan bij de meeste begeleide woonvormen”, benadrukt oprichter Michiel Maeyaert. “Elke VillaVip-woning wordt met hart en ziel zelfstandig gerund door een inwonend zorgkoppel. VillaVip Vlaanderen zorgt voor de nodige ondersteuning en back-up. De ‘zakelijke’ gevolgen van Covid-19 vallen voor ons uiteen in twee pijlers: de impact op de bestaande woningen enerzijds en de plannen voor nieuwe VillaVip-huizen anderzijds.”  

VillaVip is gestart in 2017, vrij recent dus. De financiële buffer is beperkt en bovendien worden de VillaViphuizen zelfstandig geleid“Onze taak, als VillaVip Vlaanderen, draaide vooral rond het filteren en verstrekken van informatie rond Covid-19, en het bieden van hulp waar nodig en meestal via de digitale weg. Voor de bewoners viel plots alle dagbesteding weg, de weekendjes weg naar familie… We moesten de bubbels zo klein mogelijk houden.” Met resultaat, want – hout vasthouden – tot nu is elke VillaVip-woning gespaard gebleven van Covid-19. Alle bijkomende ondersteuning voor de bewoners viel op de schouders van de zorgkoppels. Ze hebben dit met hart en ziel gedaan, maar het was zwaar. De middelen om extra personeel in te zetten, zijn er vaak gewoonweg niet en ook de overheid is voorlopig niet over de brug gekomen met enige financiële compensatie.  

De tweede pijler, toekomstige woningen, viel tijdelijk weg. “Begin dit jaar telden we vijf goed geoliede VillaVip-huizen in Oost- en West-Vlaanderen. Daarnaast zijn er twee woningen net gestart (Diksmuide en Zele) en zitten er verschillende extra woningen in de pijplijn in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Voor de opstartende woningen is deze periode des te uitdagender. We konden immers amper kandidaat-bewoners uitnodigen, noch mensen ontvangen voor korte verblijven of vakanties. En elke maand die je als nieuw huis verliest, is een maand geen of minder inkomen. We zijn kostbare tijd verloren en ook nu is het nog steeds zoeken naar oplossingen zonder de bubbels te breken.”  

Financiële continuïteit wordt door VillaVip zoveel mogelijk gemonitord en gewaarborgd door de goede samenwerking met kredietverstrekkers en door te kijken welke uitgaven te vermijden of uit te stellen zijnDe extra middelen voor de gezondheidszorg vindt Michiel Maeyaert een goede zaak. “Maar het is frappant en eigenlijk onbegrijpelijk dat zelfstandige verpleegkundigen niet op dezelfde manier worden behandeld als verpleegkundigen die zijn ingeschreven. Zleveren dezelfde zorgen en geven ook het beste van zichzelf in een crisisperiode als deze. En waarom wordt zorg dragen voor mensen op federaal dan wel Vlaams niveau eigenlijk anders gewaardeerd?” 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *