De gevolgen van Covid-19: Risicoverhogende coronakilo’s én invaliderende ondervoeding

De afgelopen periode zagen we heel uiteenlopende gevolgen van de lockdown op eet- en leefgewoonten: men ging extra sporten, anderen startten volop met (crash)diëten, ouders sloegen massaal aan het bakken om de kinderen bezig te houden en velen van ons aten veel minder gezond of  aten teveel uit eenzaamheid, verveling of door de stress die de coronacrisis met zich meebracht.
De eerste effecten van deze coronapandemie worden nu zichtbaar. De ene groep kwam extra aan, een andere raakte ondervoed. Beide vragen om behandeling.
Overgewicht:
Bij overgewicht loop je bij besmetting met het Covid-19 virus extra risico op een ernstiger verloop van de ziekte, zeker als je ook andere risico’s zoals diabetes en cardiovasculaire aandoeningen hebt. Je kunt dat risico verkleinen door gezonder te gaan leven.
Nu de extra coronakilo’s zichtbaar worden, grijpt men vaak naar snelle oplossingen zoals crashdiëten. De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) waarschuwt voor deze trendy diëten die vaak meer kwaad dan goed doen. Je krijgt er geen gezonde relatie met voeding door. Een gezond eetpatroon bereik je niet door heel weinig te gaan eten of door voedselgroepen te schrappen, maar door de hele levensstijl aan te pakken. De ideale partner om je hierbij te begeleiden is de diëtist, de enige partner van de arts of specialist die vanuit eenzelfde wetenschappelijk achtergrond de voeding gerelateerde gezondheidsproblemen benadert.
Ondervoeding:
Covid-19-patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis zijn, door de ernst van de ziekte, vaak ondervoed  gepaard gaand met groot verlies van spiermassa. Op de IC kunnen patiënten per dag 0.5-1 kilo gewicht verliezen. Zeker na een langdurige opname zijn er veel voedings- en gezondheidsproblemen: smaak- en geurverlies, minder eetlust, extreme vermoeidheid, verminderde spiermassa, – longcapaciteit en mobiliteit. Bij deze klachten  is een persoonlijk advies van de diëtist noodzakelijk  om op de meest adequate wijze (eiwit)ondervoeding aan te pakken. Het opbouwen van spieren lukt enkel door training in combinatie met een eiwitrijk dieet op maat van de patiënt. Een correct aangepaste voeding in functie van de individuele noden en mogelijkheden van de Covid-19 patiënt is noodzakelijk  voor herstel
Oproep tot terugbetaling door de overheid:
Helaas wordt het consult van de diëtist in deze gevallen niet terugbetaald, ook aanvullende medische drinkvoeding en bijvoeding, noodzakelijk voor herstel van ondervoeding wordt niet door de overheid vergoed. Veel mensen zien hun inkomsten verminderen en uitgaven oplopen tijdens deze crisis. De VBVD dringt er dan ook bij de overheid op aan terugbetaling te voorzien.
Diëtisten zijn weer volop aan de slag. Ga voor een gezonde levensstijl en schakel de hulp in van een erkende diëtist. Deze kan je onder andere terugvinden via www.vbvd.be/vind-een-dietist

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.