Typ om te zoeken

ICT In the spotlight Ziekenhuizen

De Modern Patient Data Experience: “Alle voordelen van de cloud, maar dan in huis”

Delen

Het AZ Jan Palfijn in Gent is met 525 bedden, 153 artsen, 1283 personeelsleden een middelgroot ziekenhuisdat kampt met vele van dezelfde uitdagingen die ook in andere ziekenhuizen leven. Dataopslag en de risico’s en kosten rond datamigratie is er daar een van. “Met Pure Storage hebben we eindelijk een ideale oplossing gevonden om dit te mitigeren”, aldus ICT & Facilitair directeur Francky Deleu. 

De uitdagingen rond data en dataopslag zijn heel uiteenlopend. “Er is de tegenstelling van het reduceren van ICT kosten en het bieden van optimale dienstverlening naar artsen, medewerkers en patiënten binnen een goed beveiligde data-omgeving. Anderzijds is er de evolutie naar meer gepersonaliseerde en meer geïntegreerde zorg, wat dan weer vraagt om meer samenwerking met andere actoren in de gezondheidzorgDit allemaal in een snel evoluerende technische omgeving met steeds meer vraag naar data. Denk maar aan big data, artificiële intelligentie, allerlei gecustomiseerde health apps en leveranciers die elk met hun eigen healthcare initiatieven komen.” 

24/7 in bedrijf 

Francky Deleu, ICT & Facilitair directeur – AZ Jan Palfijn

Francky Deleu kaart ook het probleem van de financiering aan. “We evolueren naar een pay for quality-model en bundled payments, met het lage rendement van ziekenhuizen als constante uitdaging. Al deze ontwikkelingen gaan gepaard met de nodige bezorgdheid en aandacht voor privacy en gegevensbeveiliging in combinatie met een hoge nood aan meer samenwerkingDaar wringt geregeld een schoentjeals we kijken naar hoe we met onze data omgaan. 

Puur technologisch gezien worden digitale opslagsystemen om de vijf jaar vernieuwd. “Elke keer krijg je dan te maken met de complexiteit van datamigratie en de impact en risico’s die ermee samengaan. Zeker in een ziekenhuis dat 24/7 in bedrijf is. Dataverliesonbeschikbaarheid of datacorruptie bijvoorbeeld zijn onacceptabel. Daarnaast zijn er ook hoge overheadkosten en is er veel tijd nodig om een en ander in goede banen te leidenDoorgaans duurt het een jaar voor alles is gemigreerd met heel wat geplande downtimes.” 

Levenslange lifecycle 

Het meest voor de hand liggende alternatief is data online kunnen migreren bij een verandering van storageplatform. Dat model is minder disruptief dan een technologische refresh, kost minder tijd en is minder risicovol. Veel vendors pakken hiervoor echter niet alle uitdagingen compleet aan. “Bij Pure Storage heb ik een totaal andere oplossing gevonden, met een levenslange lifecycle die ze Evergreen noemen. Je koopt een subscriptie voor innovatie, waarbij je om de drie jaar recht hebt op kostenvrije upgrades binnen hetzelfde platform. Het is een heel toekomstbestendige oplossing die modulair met je meegroeit. 

Onderhoud en systeemupdates kunnen gewoon tijdens de werktijd gebeuren. Mocht er een storing optreden, dan lost de software dit zelf op. “Dit wil ook zeggen dat we hier minder mankracht tegenover moeten zetten. Bovendien zijn de kosten veel inzichtelijker. Je betaalt een fee voor de storage die je nodig hebt en krijgt niet te maken met onverwachte overheadkosten. Ook hoef je geen consultancy meer in te huren om bepaalde zaken geïntegreerd te krijgen, het platform is zeer intuïtief. 

In twee weken volledig gemigreerd 

De overstap is bijzonder vlot verlopen, het was Francky Deleu’s eenvoudigste data-migratie ooit. “In twee weken waren we volledig gemigreerd naar deze 100% echte scale-out architectuurWe kunnen nu in de komende tien jaar modulair bijbouwen en vervangen binnen deze architectuur op een volledig non-disruptieve manier.” Op performantievlak bedraagt de latency minder dan een halve milliseconde. Bovendien is de oplossing ook zeer gebruiksvriendelijk. We spreken over een learning curve van enkele dagen. Ook thuiswerken met volledige toegang tot de systemen is geen probleem.  

En de besparing? “Die is aanzienlijk. We spreken al snel van een besparing van 30% in total cost of ownership (TCO) over de komende tien jaar. Bovendien zijn we klaar voor nieuwe use cases, denk aan big data, genomics en digitale pathologie, en kunnen we meegroeien als de schaal vergroot wordt naar een ziekenhuisnetwerk. 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *