Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Overige Techniek

De nieuwe wasserij van Groep Gidts: zinvolle tewerkstelling en zero emission hand in hand

Delen

Groep Gidts vzw is een groep van organisaties in het hart van West-Vlaanderen. Ze creëren extra kansen met en voor mensen met een beperking en dat doen ze door middel van zorg, onderwijs en tewerkstelling.  

De wasserij 

Sinds maart 2020 beschikt de organisatie over een nieuwe wasserij op het domein die zorgt voor al het wasgoed van de hele Groep GidtsHet is een innovatief project waarbij gestreefd wordt naar een combinatie van tewerkstelling en Zero Emission Laundry. 

De wasserij is een samenwerking tussen het maatwerkbedrijf Mariasteen en Dominiek Savio, een voorziening waar kinderen, jongeren en volwassen terecht kunnen voor onderwijs, therapie, wonen en zinvolle dagbesteding. 

“Mariasteen was voor een aantal mensen  op zoek naar een job die paste bij hun praktische vaardigheden en talenten. Op hetzelfde moment was de wasserij – die tot dan door Dominiek Savio uitgebaat werd – aan vervanging toe. We zagen dus een opportuniteit om mensen uit Mariasteen werk te geven in de nieuwe wasserij en op die manier samen met Dominiek Savio te werken aan een nieuw, overkoepelend projectzegt Sven Waignein, productieleider bij Mariasteen. 

Zero Emission 

Binnen dat project wilde Groep Gidts zero emission nastrevenNaast een sociaal en een economisch doel, stelt de organisatie ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid naar de maatschappij en het milieu voorop. 

“We streven ernaar om de Sustainable Development Goals te respecteren en dus vinden we het belangrijk om in onze wasserij rekening te houden met het energie- en waterverbruik, elektrisch transport en detergenten die zo weinig mogelijk vervuilen. Uiteraard is de keuze voor de juiste machines dan ook heel belangrijk”, zegt Philip Vanneste, gedelegeerd bestuurder van Groep Gidts. 

De machines: plaatsing en ondersteuning 

Bij de opstart van het project koos Groep Gidts ervoor om met Miele Professional samen te werken en de nieuwste, energievriendelijke toestellen van Miele te installeren. 
“Bij Miele Professional ondersteunen we het ecologische aspect sterk en dus zijn we samen met Groep Gidts gaan kijken naar de verschillende facetten waaraan een zero emission wasserij moet voldoen. We bekeken de technische aspecten, hadden voorbereidende gesprekken en zijn met elkaar in dialoog gegaan om uiteindelijk tot dit resultaat te komen waarin onze warmtepompdroogkasten een cruciale rol spelen”, vertelt Nico BaeyensCountry Marketing Manager bij Miele Professional.

Nu de wasserij op volle kracht draait, garandeert Miele Professional de opvolging via een onderhoudscontractJaarlijks komt een technicus langs om slijtagegevoelige onderdelen te controleren of preventief te vervangen. Daarnaast kan Groep Gidts altijd bij hen terecht met vragen of voor verdere hulp.  

Zinvol werk 

Ook de mensen bij Mariasteen en Dominiek Savio zijn ontzettend tevreden met het resultaat. Het samenspel van zorg en zinvolle tewerkstelling is de kern van wat Groep Gidts doet en in de nieuwe wasserij komen die twee samen in een heel boeiende en unieke samenwerking.  

Nico Baeyens, Country Marketing Manager bij Miele Professional“Ook wij leren uit zo’n projecten en voor ons is dit project één van de eerste met een maatschappelijke impact op dergelijke schaal. Het is een verhaal dat veel verder gaat dan de toestellen alleen, het gaat hier ook om zinvol werk en welzijn. Zo’n projecten willen wij in de toekomst alleen maar meer aantrekken.” 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *