De regering verlengt het verlof voor mantelzorgers tot 3 maand

“Zij die kosten noch moeite sparen om zich in te zetten, willen we krachtig ondersteunen, aldus Pierre-Yves Dermagne

Er zijn momenten in het leven dat de mensen rondom ons een uitgestoken hand nodig hebben. Soms is die roep om hulp dringend: een ouder die aan de ziekte van Alzheimer lijdt bijvoorbeeld, en die hulp vraagt om hem of haar een waardig leven te kunnen verzekeren. Of een vader die onvermoeibaar voor zijn zoon met een handicap zorgt. Het kan ook gaan om een buurman van een chronisch zieke oudere, die er alles aan doet om het leven van zijn vriend gemakkelijker te maken.

Dit familielid, deze vriend en deze buurman die veel energie steken in het ondersteunen en begeleiden van een dierbare die afhankelijk is, hebben één ding gemeen: het zijn mantelzorgers. “Zij zijn dat niet altijd door hun eigen keuze geworden, en er staan sociale voordelen tegenover hun investering van menselijk kapitaal,”zegt Sigrid Brisack, de directrice van de VZW Aidants Proches.

Nochtans vertegenwoordigen mantelzorgers meer dan 12% van de Belgische bevolking.

Op dit moment kunnen mantelzorgers al erkend worden. Dankzij deze erkenning kunnen zij, volgens bepaalde criteria, een maand thematisch verlof krijgen om hun persoonlijke en professionele zaken beter te kunnen combineren met hun taak als mantelzorger.

Maar het behoeft geen betoog: “de gezondheidscrisis heeft de druk op verzorgers doen toenemen. Uit een recente studie blijkt dat bijna 40% van de verzorgers die samenleven met een dierbare het in de toekomst erg moeilijk zal hebben om hun hulp vol te houden, aldus Sigrid Brisack.

“Samen met de regering heb ik beslist om zij die kosten noch moeite sparen om zich in te zetten voor het welzijn van de samenleving krachtiger te ondersteunen, aldus Pierre-Yves Dermagne, vice-eerste minister en minister van Werk. “Op mijn voorstel en in samenwerking met de vzw Aidants Proches komt de regering tegemoet aan de behoefte van mantelzorgers door het verlof te verlengen van één tot drie maanden. Geen aankondigingspolitiek meer, zoals onder de vorige regering het geval was. Onze uitdrukkelijke wens is om zuurstof te geven aan zorgverleners. Het gaat over ons allemaal. Wie weet worden we op een dag mantelzorger van een geliefde, of hebben we zelf hulp nodig.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.