Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

De toekomst van handdrogen: duurzaam en hygiënisch

Delen

Duurzame Dyson innovatie bespaart het nieuwe CHIREC Delta bijna 80% CO2 en tot 85% water in de sanitaire ruimtes

In 1907 werden voor het eerst papieren handdoekjes geïntroduceerd in toiletruimtes en in 1948 volgden de eerste elektrische warmeluchthanddrogers. Aan beide hand­ droogmethoden kleven echter nadelen: ze kunnen duur, onhygiënisch en schadelijk voor het milieu zijn. Ziekenhuisgroep CHIREC sloeg daarom sinds kort een nieuwe weg in, dankzij de Dyson AirbladeTM Wash+Dry handdroger: een weg die leidt naar een kleinere ecologische voetafdruk en lagere kosten.
 
In de CHIREC-campussen Edith Cavell en Parc Leopold werden voorheen steevast papieren handdoekjes gebruikt om de handen te drogen na een sanitaire stop. Op jaarbasis verbruikten de beide campussen op die manier een resem papier. Bovendien gaven de gebruikte papieren handdoeken vaak een slordige indruk wanneer die bleven rondslingeren op de vloer. Dus ging CHIREC voor hun nieuwbouwcampus Delta in Oudergem op zoek naar een andere manier van werken die ecologischer en netter was. Dyson reikte de ziekenhuisgroep de geschikte oplossing aan.
 
Uit onderzoek was al gebleken dat water dat op de vloer drupt als mensen van de wastafel naar de handdroger lopen een grote ergernis is. Ook wordt de herrie van sommige elektrische handdrogers in de toiletruimte als storend ervaren. Met deze uitdagingen in het achterhoofd zijn Dyson-ingenieurs jaren terug al aan de slag gegaan om de volgende generatie handdrogers te ontwikkelen. Het resultaat is de nieuwe Dyson AirbladeTM Wash+Dry handdroger.
 
Deze innovatieve handdroger droogt de handen hygiënisch in 14 seconden met HEPA-gefilterde lucht. Het multifunctionele ontwerp helpt de ruimte die nodig is voor een losse handdroger te besparen en voorkomt dat water op de vloer druppelt als gebruikers van de wastafel naar een losse handdroogoplossing gaan. Door de geoptimaliseerde Airblade-technologie is het een van de stilste jet-handdro-gers geworden en is de CO2-besparing ten opzichte van papieren handdoekjes nu opgelopen tot 79%.
 

Waterbesparing tot 85%

Voor de nieuwe Dyson Airblade Wash+Dry handdroger is deAirblade-technologie namelijk geoptimaliseerd: de digitale V4-motor is opnieuw afgesteld en gebruikt minder energie omdat de luchtopeningen zijn teruggebracht van 0,80 mm tot 0,55 mm. Hierdoor is de ecologische voetafdruk verkleind met 10% en is de CO2-besparing in vergelijking met papier opgelopen tot 79%. Ook de besparing ten opzichte van katoenen rollen is toegenomen tot wel 75%.
 
Daarnaast is de waterstroom teruggebracht van 4 l/min tot 1,9 l/min en wordt het water alleen geactiveerd als de handen van een gebruiker onder de kraan worden gehouden. De besparing in vergelijking met kranen zonder sensortechnologie kan daarbij oplopen tot 85%.
 

Verlaagd risico op besmetting

Bij een toiletbezoek worden vaak meerdere vervuilde oppervlakten aangeraakt, zowel voor als na het wassen van de handen: bij het openen van de toiletdeur, bij het open- en dichtdraaien van de kraan en vervolgens bij het aanraken van de handdoekrol, papieren doekjes of de knop van een handdroger. Al deze oppervlakken kunnen door aanraking of door de vervuilde lucht in de toiletruimte besmet zijn met bacteriën. De Dyson Airblade Wash+Dryheeft volledige touch-free bediening: zowel de kraan als de geïntegreerde handdroger zijn sensorgestuurd. Tijdens het handen wassen en drogen hoeven er dus geen vervuilde oppervlakken meer aangeraakt te worden. De lucht die gebruikt wordt om het water met 690 km/uur van de handen te schrapen, is gereinigd met een HEPA-filter waar- door 99,95% van eventuele bacteriën uit de lucht worden verwijderd.
 

Grote kostenbesparing

De kosten voor papieren handdoekjes en katoenen handdoekrollen liggen vaak tussen één en vijf eurocent per droogbeurt. Op jaarbasis kunnen die kosten, uitgaande van bijvoorbeeld 200 gebruikers per dag, oplopen tot 1000 euro per droogpunt. De operationele kosten voor de Dyson Airblade Wash+Dry liggen daarentegen gemiddeld rond de 34 euro per jaar. De Dyson Airblade Wash+Dry kost daarmee tot 78% minder in gebruik dan andere handdrogers, en tot wel 98% minder dan papieren handdoekjes. Voor grote instellingen zoals ziekenhuizen met tal van droogpunten betekent dit dus een grote kostenpost die teruggedrongen wordt.
 

Plaatsbesparende én onderhoudsvrije oplossing

Overvolle vuilnisbakken, doorgetrokken katoenrollen of water en papieren handdoekjes op de grond kunnen een rommelige en onhygiënische indruk geven van de toiletruimtes in een ziekenhuis. Met papieren handdoekjes of katoenen rollen moeten de apparaten ook regelmatig bijgevuld worden en het gebruikte materiaal afgevoerd en weggegooid of gewassen worden. Daarnaast komt het vaak voor dat de papieren handdoekjes op zijn of de katoenrollen zijn doorgedraaid. Omdat de Dyson Airblade Wash+Dry een geïntegreerde handdroogoplossing boven de wasbak biedt, is er geen aparte droogoplossing aan de muur meer nodig.
 
Naast een enorme plaatsbesparing, betekent dit ook dat er normaal nooit meer water op de grond terechtkomt. De kraan is eenvoudig schoon te maken zoals iedere andere kraan en bespaart daarmee ook op de schoonmaak van een aparte handdroogoplossing. De Dyson Airblade Wash+Dry is dus vrijwel onderhoudsvrij en daarmee 100%van de tijd operationeel.
 
Dankzij hun keuze voor Dyson bespaart ziekenhuisgroep CHIREC heel wat kosten uit, terwijl de hygiene gegarandeerd blijft. Daarbovenop bewijzen ze onze planeet ooknog eens een dienst dankzij deze milieuvriendelijke aanpak. Een mooi voorbeeld voor de zorgsector dat hopelijk snel navolging krijgt.
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *