Demowoning Mintus

Bruggeling kan langer zelfstandig wonen in demowoning van Mintus

Zorgbehoevende ouderen kunnen in de toekomst terecht in een aangepaste woning in Brugge. In het hartje van de stad renoveerde Mintus twee panden tot demowoning. Ze zijn volledig aangepast en uitgerust met een noodoproepsysteem.

Het project is een samenwerking tussen OCMW Brugge/Mintus, Stad Brugge, Hogeschool VIVES en het Europese Interreg Age’In-project. “We zijn al een hele tijd actief aan de slag met het thema Langer thuis in eigen huis”, vertelt Ann Vandycke, adviseur architect technische dienst bij Mintus. “De nieuwe demowoningen passen perfect in dat traject. De huizen zijn danig gerenoveerd dat mensen met een toenemende zorgbehoefte er zelfstandig kunnen blijven wonen, terwijl dat in een gewoon huis onmogelijk zou zijn. De ruimtes werden stuk voor stuk rolstoeltoegankelijk gemaakt. We voorzagen inrij- of inloopdouches, verlaagde wastafels en kranen met een lange hendels. Stopcontacten en schakelaars zitten nergens hoger dan 80 cm. De hoog-laagkeukens zorgen ervoor dat mensen in een rolstoel perfect zelf een potje kunnen koken als ze dat willen.” Het gaat om twee panden in het Maagdendal en Noord-Gistelhof.

Ook aan de link met de buitenwereld is er in de demowoning van Mintus gedacht. WZC Ter Potterie biedt ondersteuning via een noodoproepsysteem. “Via een polsbandje kunnen bewoners de oproep activeren. Een lichtsysteem met kleurcodes maakt duidelijk dat er hulp onderweg is. Wanneer de hulp ter plekke is, gaat de voordeur automatisch open. Bovendien heeft elke demowoning sensoren die beweging detecteren en bij een lange of onrustwekkende stilte, een noodsignaal activeren. Noem het gerust een ‘state-of-the-art’-woonformule, op maat van alle mogelijke zorgbehoeften van onze Bruggelingen. We zijn trots dat we dit met Mintus en OCMW Brugge konden realiseren.”

Smartphones en HOPLR

Het is niet toevallig dat Mintus dit project realiseerde. Brugge kent een sterk vergrijsde bevolking. Vandaag telt de stad ruim 22 procent 65-plussers, en dat zal alleen maar toenemen. Tegen 2030 telt de stad zo’n 28 procent mensen ouder dan 65. “Het spreekt voor zich dat deze bevolkingsgroep specifieke woon- en zorgnoden heeft. We streven ernaar mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Precies om die reden zijn we in 2018 in het Age’in-verhaal gestapt. De nieuwe demowoningen in de binnenstad zijn een tastbaar resultaat van die Europese samenwerking”, licht Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken, toe.

Voor Age’In brachten Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met de Brugse partners, de specifieke zorg- en woonvragen van ouder wordende Bruggelingen in kaart. Er werden in de stad workshops over het gebruik van smartphones en buurtnetwerk HOPLR georganiseerd. Er vonden activiteiten ‘over generaties heen’ plaats en eenzaamheidsdetectie stond in de kijker. Daarbovenop kan Brugge nu uitpakken met twee demowoningen op maat van wie een dagje ouder wordt.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.