diabetes type 2

400.000 Belgen weten nog niet dat ze diabetes type 2 hebben

Diabetes type 2 blijft al te vaak onder de radar, waarschuwt Diabetes Liga vzw. Dat is gevaarlijk, want het zorgt ervoor dat mensen met een verhoogd risico gezonde levensjaren kwijtspelen. Daarbij lopen de gezondheidskosten voor de samenleving op: diabetes type 2 kost onze sociale zekerheid nu al bijna zes miljard euro per jaar.

Diabetes is wereldwijd één van de snelst groeiende gezondheidsproblemen, stelt de International Diabetes Federation op basis van cijfers uit 2021. Vooral het aantal personen met diabetes type 2 neemt razendsnel toe. Zij maken meer dan 90 procent uit van alle personen met diabetes en hun aandoening is vaak mede het gevolg van een ongezonde leefstijl.

Ook in België doet dit probleem zich voor. De meest recente gegevens van Sciensano tonen aan dat naar schatting 1,14 miljoen Belgen diabetes type 2 hebben. In Vlaanderen gaat het om zo’n 600.000 mensen. Nog stuitender is dat één op de drie Belgen met diabetes type 2 – zo’n 400.000 – weet nog niet dat hij/zij de aandoening heeft. “Diabetes type 2 is een sluimerende aandoening en het risico neemt toe vanaf de leeftijd van 45”, zegt Arnout Wouters, algemeen directeur Diabetes Liga vzw. “Ondertussen heeft al 1 op de 10 volwassen Belgen diabetes. Een decennium geleden was dat nog 1 op de 12. Maar het gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding zorgen ervoor dat steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, de diagnose krijgen. Ook de vergrijzing speelt een belangrijke rol in de toename van het aantal personen met diabetes.”

Hoge kosten

De gezondheidskosten die verband houden met diabetes bedragen 5,82 miljard euro. Daarvan gaat maar liefst 94 procent naar de behandeling van verwikkelingen. Deze kunnen grotendeels voorkomen worden door preventie en vroege detectie. “Personen met diabetes kosten aanzienlijk meer aan het gezondheidssysteem dan personen zonder diabetes. We zouden een aanzienlijk aandeel van de hospitalisatiekosten kunnen uitsparen als diabetes type 2 kan worden voorkomen of uitgesteld”, vult Inge Everaert, stafmedewerker beleid en onderzoek Diabetes Liga vzw, aan. Er wordt opgeroepen om meer in te zetten op preventie en een tijdige diagnose. “We roepen alle 45-plussers op om hun risico op de aandoening te berekenen via het Gezondheidskompas van de Vlaamse overheid.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.