Dialysecentrum Imeldaziekenhuis investeert in betere en warmere zorg voor de nierpatiënt

Hoofdverpleegkundige Bert Van Den Wijngaert van de afdeling Nierdialyse
Elk jaar is het Wereld Nier Dag op de tweede donderdag van maart: een dag waarop het belang van gezonde nieren en de impact van nierziekten op het dagelijkse leven onder de aandacht gebracht wordt. Het Dialysecentrum van Imelda is trots om dit jaar op Wereld Nier Dag te kunnen uitpakken met een innovatief en volledig digitaal dialyse opvolg programma. Revolutionaire software zorgt voor meer veiligheid, betere zorgkwaliteit en extra tijd voor persoonlijk contact met patiënten.
In maart 2020 ging op de kunstnierafdeling van het Imeldaziekenhuis de laatste implementatiefase van een nieuwe versie van het dialysesoftwarepakket Diamant van Diasoft van start. Een huzarenstukje, getrokken door de dienst Kunstnier en de dienst IT. Sinds het najaar werkt de dienst Kunstnier volledig digitaal. Deze nieuwe werking heeft zowel organisatorische als kwaliteitsvoordelen.
Het grootste voordeel van het nieuwe pakket is de bi-directionele koppeling tussen het dialysecentrum en allerhande systemen binnen het ziekenhuis die o.a. zorgen voor de voorschriften, medicatie, planning… Alle patiëntengegevens en zorghandelingen worden nu digitaal gecontroleerd en genoteerd door middel van een smartconnector, een touchscreen dat zich naast het dialysetoestel bevindt.
Hoofdverpleegkundige Bert Van Den Wijngaert van de afdeling Nierdialyse: “Alle toestellen van het dialysecentrum zijn verbonden met de ziekenhuisservers. Hierdoor kan de verpleegkundige op elk ogenblik in het patiëntendossier kijken. Deze patiënten info wordt voor onze dialysepatiënten weergegeven op een touchscreen, een zogenaamde smartconnector, die aan het bed van de patiënt staat. Bij elke zorghandeling wordt een patiëntenbadge gescand waardoor de identificatiegegevens van de patiënt meteen zichtbaar worden. Dergelijke checks zorgen voor een hogere veiligheid én een betere zorgkwaliteit voor onze patiënten. Het risico op fouten wordt zo aanzienlijk verminderd door deze traceerbaarheid van handelingen, medicatie en patiëntspecifieke gegevens.”
Het systeem zorgt niet enkel voor extra controle bij elke toegediende zorg, het brengt ook meer vrijheid met zich mee voor de verpleegkundigen. Elke verpleegkundige heeft meer controle en verantwoordelijkheid over zijn of haar patiënten. Zij krijgen zo een grotere autonomie op de afdeling en meer tijd voor de patiënt zelf. Uiteraard gebeurt alles steeds onder toezicht van de hoofdverpleegkundige en het artsenteam.
Nefrologen Imeldaziekenhuis

“Het verschil met vroeger is erg groot. Door het nieuwe systeem vallen heel wat eerder administratieve en tijdrovende, repetitieve zaken weg en kunnen we beter en meer inzetten op zaken die er voor de patiënt écht toe doen. De dialysesessies (waarbij nog altijd alle bloed van de patiënt volledig door een extra corporeel circuit wordt geleid) worden nog veiliger aangezien de orders, door de behandelend arts opgesteld, door het programma onmiddellijk gekoppeld worden aan het dialysemachine, die deze dan correct uitleest.” vertelt verpleegkundige Ruben Hoogers.
De mogelijkheden naar de toekomst lonken al. Het Dialysecentrum beschikt naast de twee zalen in het Imeldaziekenhuis ook over twee collectieve autodialysecentra of low care afdelingen in Mechelen en in Heist-op-den-Berg. Aangezien het systeem volledig mobiel is wordt het ook op deze locaties gebruikt. Maar ook op andere afdelingen binnen het ziekenhuis kan het ingezet worden – bijvoorbeeld op Intensieve zorgen (denk hierbij o.a. aan zwaar zieke COVID-19- patiënten, die naast beademing vaak ook nierdialyse nodig hebben). “Het flexibele systeem zorgt er voor dat ook patiënten op een andere afdeling gedialyseerd en gemonitord kunnen worden op onze Kunstnierafdeling. Misschien is thuisdialyse wel toekomstmuziek… We merken in elk geval dat de nieuwe software veel voordelen heeft en dat nieuwe medewerkers snel weg zijn met het digitale systeem. Het implementeren van deze nieuwe software was een huzarenstukje waarbij de IT-kennis van onze adjunct-verpleegkundige Pieter Dereymaeker zeker een grote rol gespeeld heeft. Bijkomend voordeel is dat het systeem voldoet aan alle Qualicor Europe vereisten naar accreditering toe.” vertelt hoofdverpleegkundige Bert Van Den Wijngaert ons.
In Vlaanderen zijn er momenteel slechts enkele ziekenhuizen die de Diamant software aankochten. Het Imeldaziekenhuis staat ondertussen het verst met de implementatie en verwelkomde, in deze pioniersfunctie, al tal van geïnteresseerde ziekenhuizen.
De kunstnierafdeling van het Imeldaziekenhuis staat op dit ogenblik in voor de dialyse van 150 patiënten. Het team van kunstnier bestaat uit 3 nefrologen, 30 verpleegkundigen, 5 logistieke medewerkers, 3 poetsmedewerkers en 2 techniekers.
Het Imeldaziekenhuis blijft op deze manier verder gaan voor innoverende systemen die onze patiëntveiligheid en zorgkwaliteit vergoten.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.