dr. Sigrid Vandebosch en dr. Pieter Dewint

Digestief Centrum Maria Middelares steekt de grens over

De gastro-enterologen van het Digestief Centrum van AZ Maria Middelares en ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) slaan de handen in elkaar voor een intensieve samenwerking over de grenzen heen. De Zeeuwse patiënten kunnen voor hun behandeling ter plaatse voortaan rekenen op de expertise van vier gastro-enterologen van AZ Maria Middelares. Voor doorgedreven onderzoek en complexe behandelingen kunnen ze zo nodig snel en gericht terecht in AZ Maria Middelares.

Het Digestief Centrum van AZ Maria Middelares vormt een dynamisch team van twaalf gastro-enterologen. De experten verzekeren samen de diagnostiek en behandeling van het brede gamma aan gastro-enterologische problemen.

De samenwerking met andere ziekenhuizen, de vele investeringen in nieuwe technologie en de verdere uitbouw van de dienst dragen ertoe bij dat steeds meer patiënten voor complexe procedures doorverwezen worden naar AZ Maria Middelares. Sinds kort is ook een internationale samenwerking met het Nederlandse ZorgSaam Ziekenhuis geofficialiseerd.

Vier maal een dag per week

Dr. Sigrid Vandebosch is sinds 2011 een vaste waarde in ZorgSaam Ziekenhuis voor de behandeling van MDL-patiënten (maag-darm-leverziekten). Twee verpleegkundig specialisten staan haar daarin vakkundig bij. “Het aantal patiënten is in die mate toegenomen dat een uitbreiding van onze dienst zich opdrong”, vertelt ze. “Dankzij de samenwerking met AZ Maria Middelares is dat niet alleen in aantal, maar ook in de diversiteit van het aanbod.”

Vier maagdarmspecialisten van AZ Maria Middelares steken elk één dag per week de grens over en houden consultatie in ZorgSaam Ziekenhuis. Ieder van hen heeft een eigen expertise in specifieke aandoeningen of behandelingen. Het gaat concreet om hepatologie (ziekten van de lever, galblaas en galwegen), doorgedreven endoscopie en inflammatoire darmziekten (Crohn en colitis ulcerosa).

Twee belangrijke doelstellingen

“Dankzij deze samenwerking behalen we twee belangrijke doelstellingen”, klinkt het bij gastro-enteroloog prof. dr. Pieter Dewint. “In de eerste plaats kan elke Nederlandse patiënt in het vertrouwde ZorgSaam Ziekenhuis rekenen op een breed subspecialistisch aanbod. Langs de andere kant zorgen we ervoor dat de ervaring in innovatieve diagnostiek en de behandeling van complexe problematiek in AZ Maria Middelares verder toeneemt.”

gastro-enterologen (MDL-arts in Nederland): dr. Jannelien Meesters, dr. Nele Deprez, dr. Stefan Van Langendonck, dr. Sigrid Vandebosch, dr. Pieter Dewint, dr. Thomas De Somer.
Gastro-enterologen (MDL-arts in Nederland): dr. Jannelien Meesters, dr. Nele Deprez, dr. Stefan Van Langendonck, dr. Sigrid Vandebosch, dr. Pieter Dewint, dr. Thomas De Somer.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.