Dr. Roel Van Giel (Domus Medica)

Domus Medica: “De huisarts is meer dan ooit een vertrouwenspersoon”

Dr. Roel Van Giel (Domus Medica)
De rol van huisartsen tijdens de Covid-19 pandemie? Die is aanzienlijk en verandert nog steedsAls spil in de eerste lijn en vertrouwenspersoon van patiënten kregen ze er bovendien heel wat taken bij. Hoe hebben huisartsen(praktijken) het laatste jaar ervaren? En hoe kijken ze tegen komende periode aan? Dr. Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, vertelt. 
Dr. Roel Van Giel: “Het was een jaar vol verandering, waarin we ons – net als de hele maatschappij – continu moesten aanpassen aan weer een nieuw situatie. Voor het eerst sinds ons bestaan moesten we onze deuren deels sluiten, om ons te concentreren op dringende zorgen en de stroom richting ziekenhuizen onder controle te krijgen. Teleconsulten kenden de meeste huisartsen(praktijken) nog niet, maar werden al snel een belangrijke pijler. Kort daarna volgde de drukke maand mei, waarin we het hele test & tracing-beleid mee hebben opgezet. 
De kinderziektes voorbij 
“En ja, de druk op huisartsen was groot. Je hebt niet alleen de teleconsulten zelf, maar ook het werk voor en na, de extra hygiënemaatregelen, de vele vragen en onzekerheden..Wat als je zelf ziek wordt en uitvalt? Hoe voorkom je dat je andere patiënten of gezinsleden besmet? Ik ken huisartsen die weken afgezonderd van hun gezin hebben geleefd. In die beginperiode werden er vrijwel voortdurend nieuwe systemen gelanceerd. Zonder ook maar iemand te verwijten, ging dit zeker met de nodige kinderziektes gepaard. Op een aantal momenten liepen we tegen onze capaciteit aan. Maar met vallen en opstaan, hebben we veel kunnen bijsturen. En er was er die ganse periode ook veel voldoening. Meer dan ooit is de huisarts dé vertrouwenspersoon in de zorg voor de patiënt. 
Een druk jaar voor de boeg 
In januari zijn we van start gegaan met Covid-vaccinaties. Daarnaast moeten we veel uitgestelde zorg opvangen en staat mentaal welzijn hoog op de agenda. Huisartsen hebben nog een druk jaar voor de boeg! Het is alleen jammer dat wsteeds hard aan die alarmbel moeten trekken voor de politiek de nodige maatregelen neemt. Ik denk dat we vanuit de huisartsengeneeskunde vrij goed hebben voorspeld wanneer die 2de en 3de golf eraan kwam. Twee-drie weken later krijg je dan gelijk. Maar goed, ik ben vrij optimistisch. Ik geloof in de vaccinatiecampagne en ik geloof dat de zomer een positief effect zal hebben. Het scenario dat Covid helemaal gaat verdwijnen, is echter onwaarschijnlijk. Net zoals bij andere infectieziekten zullen we met Covid moeten leren omgaan, en gerichter naar zorg moeten kijken. Om maar een voorbeeld te noemen: tijdens de eerste golf daalde het antibioticagebruik met 80%. En het is niet zo dat dat tot grote problemen heeft geleid.” 
Een mooie keerzijde  
Covid heeft de pijnpunten die er al waren extra benadrukt. Financiering is een van de lastigste vraagstukken. Ik denk dat de grote lijnen van de oplossing wel gekend zijn; het komt eraan ze samen goed in te vullen. Ik vind het nog steeds hallucinant dat er twee miljard aan voorschotten voor de ziekenhuizen uitgetrokken moest worden om dàt wat we in crisistijden het meest nodig hebben overeind te houden. Gelukkig is er een mooie keerzijde. De solidariteit en de goede samenwerkingen die zijn ontstaan bijvoorbeeld. Een aantal daarvan zullen blijven bestaan en mogelijk intensifiërenOok teleconsulten zullen niet meer verdwijnen. En zo zijn er wel meer zaken die versneld worden ingevoerdzoals thuismonitoring en medische appsOp voorwaarde dat dit goed kan worden gekaderd binnen de reguliere zorg. 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.