Doorbraak: nieuw 3D-geprint titanium implantaat helpt schedelgaten voortaan beter te herstellen

Plaat die ook ingroeit in schedel van de patiënt verkleint risico op infecties aanzienlijk en beschermt hersenen meer.

 

Om gaten in de schedel te dichten die ontstaan bij hersenoperaties of om voorhoofdvervormingen te verhelpen, wordt vandaag gebruik gemaakt van eigen botweefsel van de patiënt of een implantaat uit kunststof. Maar die veroorzaken vaak infecties of zelfs allergische reacties. Chirurgen van het Universitair Ziekenhuis Brussel, waaronder VUB-prof. dr. Maurice Mommaerts, en het ETH Ziekenhuis Tilburg hebben nu samen met de Belgische firma CADskills BV en de afdeling Biomechanica van de KU Leuven een nieuwe schedelplaat-op-maat uit titanium ontwikkeld die bijzonder infectiebestendig blijkt te zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Craniomaxillofacial Trauma & Reconstruction.
 
De dunne titaniumplaat (CeTi) wordt via CT-scan data op maat van de patiënt 3D-geprint. In de poreuze titaniumboord wordt tijdens de operatie ook een pasta van calciumfosfaat aangebracht, waardoor die biologisch ingroeit. Hierdoor daalt niet alleen het risico op infecties maar geeft het implantaat, in vergelijking met andere types schedelplaten, minder risico op schedelbreuken bij impact.

“De combinatie van het uiterst biocompatibel titanium-op-maat en het antimicrobiële en botingroei-bevorderende calciumfosfaat (keramiek) kende geen enkele faling na revisies wegens infectie van de autologe botplaten, PEEK of kunsthars (plexiglas) cranioplasties”, stelt Prof. Maurice Mommaerts van het UZ Brussel en verbonden aan de VUB.

Intussen kregen al acht patiënten zo’n plaat succesvol ingeplant. De chirurgen in Tilburg hebben de voordien populaire kunststoffen PEEK-op-maat platen ook verlaten.

“Het is een kwestie van tijd en terugbetaling vooraleer elke craniotomie met een CeTi zal gereconstrueerd worden”, zegt Prof. Mommaerts. “De autologe “bone flap” oogt interessanter, maar is dat in werkelijkheid niet, vermits ze in meer dan de helft van de gevallen uiteindelijk toch moet vervangen worden wegens resorptie of infectie.”


Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.