Dossier Duurzaamheid: “Duurzame zorg is toekomstbestendige zorg”

De uitdaging waar we als organisatie, mens en maatschappij voor staan als we kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg houdbaar willen houden, is enorm. Goed nieuws dus dat duurzaamheid een steeds prominentere plek op de agenda krijgt en het bewustzijn in alle geledingen doorsijpelt. Maar duurzaam denken is natuurlijk niet hetzelfde als duurzaam doen. Om over de juiste balans vinden en – goedbedoelde – greenwashing nog maar te zwijgen.

Er is meer nodig dan gepraat en goede wil om een toekomstbestendig zorgsysteem vorm te geven. In dat opzicht praat Cornelis Boersma (wetenschapper Rijksuniversiteit Groningen, hoogleraar duurzame zorg & innovatie Open Universiteit en CEO Health-Ecore) graag over coalities. Partijen die iets willen veranderen. “Je hebt de coalition of the talking, die engageren zich, maken beloftes en tekenen een pledge. En je hebt de coalition of the willing, de partijen die wel willen, maar nog tegen het systeem aan lopen, en bijvoorbeeld vastvaren op die voorfinanciering om het in een ziekenhuis op een bepaalde afdeling anders te doen. Dan heb je de rest van de organisatie nodig, die ook weer tegen bepaalde hordes aan zal hikken. Wat je wil, is dat de doeners ofwel de coalition of the willing die actie willen ondernemen daar ook de support voor zal krijgen.”

Een breed begrip

Maar hoe moet het dan met duurzaamheid? Want duurzaamheid is natuurlijk een breed begrip. Jan Beyne (docent Antwerp Management School, auteur van ‘De weg naar duurzaam ondernemen’): “Hoe wij dit benaderen, is door te kijken naar het brede spectrum van duurzaamheid, breder dan milieu, breder dan het klassieke MVO. Daarom hanteren we graag de SDG’s en de Agenda 2030, met die vijf P’s als key elementen: People, Planet, Profit/Prosperity, Peace en Partnerships.”

“In de samenwerkingen die wij tot nu toe hebben gehad met de zorgsector, zien we heel vaak de focus op lean management”, aldus Jan Beyne. “Maar in principe sluit lean management aan bij sustainability management, vanuit de idee om continue te verbeteren. De vraag is wat je vanuit je lean proces kan leren om het duurzaamheidsproces in gang te zetten, door te kijken naar die vijf P’s en verder te durven nadenken dan puur over je verantwoordelijkheid als zorgorganisatie. Een minder negatieve impact realiseren, is namelijk niet hetzelfde als positieve impact bewerkstelligen.”

Toekomstbestendige zorg

Cornelis Boersma: “Duurzame zorg is toekomstbestendige zorg, waarbij er daarnaast oog is voor de omgeving. In veel landen lopen we echter tegen een betaalbaarheidsprobleem aan. En zeker met Covid-19 heb je ook een toegankelijkheidsprobleem. Dus hoe je die zorg goed, kwalitatief en betaalbaar houdt, is zeker nu een zeer urgent thema. Maar dat was het al. De vraag is hoe we die zorg effectief gaan transformeren. Vergroening zal daaraan een belangrijke bijdrage leveren.”

“Dit is natuurlijk een veranderproces, waar een duurzame mindset voor vereist is, waarvoor je moet durven wegstappen van de gewoontelus”, benadrukt Jan Beyne. “Het probleem is dat de klimaatcrisis een tragedie aan de horizon is. Die staat niet op ons netvlies gebrand. Met de overstromingen in Wallonië komt het dichterbij, maar het is niet zoals een coronacrisis. Die is direct, zichtbaar en met de lockdowns voor iedereen voelbaar. Als organisatie moet je dus werken aan je businesscase. Op een of andere manier zul je toch je economische waarde moeten creëren om over twintig tot dertig jaar op een goede en financieel gezonde manier te blijven opereren, binnen de grenzen van mens en planeet.”


Meer lezen over duurzaamheid in de zorg en hoe we die kunnen invullen? Nieuwsgierig naar wat Jan Beyne en Cornelis Boersma vertellen over de nood aan systeemdenken, over groene OK’s en de rol van preventie? Lees het volledige artikel in ZORG Magazine 072. Abonnee worden doet u hier. https://zorgmagazine.be/events/abonnerenzorgmagazine/

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.