goede nachtrust

Dr. Inge Declercq begeleidt je naar een zorgeloze nachtrust

Met het boek Slaap Wijzer tracht neurologe en slaapexpert Dr. Inge Declercq een veelvoorkomend probleem aan te pakken: slapeloosheid. Met een praktisch 12-stappenplan belooft ze de ochtendmens in ieder nachtdier te ontwaken.

“Heb jij slapeloosheid?”, zo vraagt auteur dr. Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, bij de start van haar boek. Het is geen vrijblijvende vraag waar je met ‘ach ja, dat valt mee… soms misschien… maar het is niet erg…’ vanaf komt. Neen, een vragenlijst drukt je met de neus op de feiten – al kan je een erg goede score zien als een reden om het boek maar meteen weer op te bergen. 

Blijkt er toch een (in)slaapprobleem te zijn, dan ben je alvast niet alleen. Het aantal mensen dat daarmee kampt is sinds de coronapandemie stevig toegenomen, en de verkoop van slaapmiddelen – al dan niet met voorschrift – blijft zorgwekkend hoog. Nochtans bestaan er andere (én duurzamere) methodes om van je slaapproblemen af te geraken.  

Gedachtenmolen op stil

Dat is de kern van dit boek – ‘Slaap Wijzer’ – van dr. Declercq: lezers helpen om beter te slapen zónder dat er medicatie bij komt kijken. Dat doet ze aan de hand van tien praktische stappen die je kan doorlopen op twaalf weken tijd. Ze start met het bijbrengen van kennis over slapen (“Als je iets aan je probleem wil doen, is het best om eerst te weten waarover het gaat”, schrijft ze) en leert ons inzicht krijgen in ons eigen slaappatroon. Ze biedt tips om de gedachtenmolen stil te zetten, maar vertelt lezers ook over wat te doen als je ’s nachts wakker wordt. Er zijn relaxatie- en stretchoefeningen en tips om je slaapkamer slaapvriendelijker te maken (spoiler: “Je slaapkamer en bed zijn enkel bedoeld om te slapen en te vrijen”).  

Dit boek is een mooie combinatie van wetenschappelijke inzichten, gestoffeerd met de nodige citaten, én erg praktische tips en concrete hulpmiddelen. Slaapwel. 

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.