Draagbare ECG

Draagbare ECG spoort hartritmestoornissen beter op

Hartpatiënten van Ziekenhuis Geel kunnen voortaan zelf hun hartritme monitoren en registreren. Dat dankzij een draagbaar elektrocardiogram (ECG) dat na een uitgebreide screening goede resultaten opleverde.

Patiënten komen soms bij de cardioloog met klachten die sporadisch optreden, omdat ze bijvoorbeeld eens om de drie maanden hartritmestoornissen ervaren. Bij de consultatie – een momentopname – is dan vaak geen hartritmestoornis te bespeuren. Een langdurige monitoring kan dus van levensbelang zijn. Om die reden start Ziekenhuis Geel met het gebruik van Kardia Mobile: een klein, door de patiënt te gebruiken, ECG toestel dat in deze specifieke situaties een doorbraak geeft bij een snelle en correcte diagnosestelling.

“De patiënten ontvangen van ons een Kardia Mobile die ze gedurende drie tot zes maanden mee naar huis mogen nemen”, zegt cardioloog dr. Albu. “Omdat het de grootte heeft van een USB-stick kunnen ze deze makkelijk bij zich dragen in een broekzak, jas of handtas. Ervaart de patiënt hartkloppingen, dan haalt die het kleine ECG-toestel erbij, zodat die meteen registraties kan maken.” De patiënt ziet de cardiogram op zijn smartphone. Ook de arts ontvangt deze data meteen. “Daaruit kan ik vanop afstand meteen een analyse opmaken en de patiënt snel uitnodigen om een gepaste behandeling te starten.”

Jos (61) gebruikt de draagbare ECG. Voor hem maakte deze het verschil. “Ik zat op restaurant toen ik hartkloppingen kreeg”, vertelt hij. “Ik kon meteen aan de slag. Een dag later contacteerde dr. Albu me dat de diagnose nauwkeurig gesteld werd. Er was effectief sprake van een hartritmestoornis. De behandeling kon nu opgestart worden.”

Succesvolle screening

Dr. Albu en zijn team kregen ondersteuning van Pfizer bij een succesvol screeningsprogramma. De bedoeling was om boezemfibrilleren of andere hartritmestoornissen te identificeren bij ambulante patiënten met een verhoogd risico op een beroerte en met zeldzame palpitatiesymptomen. “De resultaten uit dit ‘AFib screening program’ zijn indrukwekkend. De patiënten ontleenden gedurende 12 maanden een Kardia Mobile en maakten twee keer per week een opname van hun ECG”, klinkt het.

Cardioloog dr. Albu van Ziekenhuis Geel: “Dankzij het gebruik van de draagbare ECG kunnen moeilijk op te sporen hartritmestoornissen toch vastgesteld worden.”

Vijftig patiënten namen deel aan het programma, en bij zeker drie van hen werden nieuwe gevallen van atriumfibrilleren vastgesteld. Dat is een aritmie of hartritmestoornis die ontstaat in de atria, de twee bovenste hartholtes. Het veroorzaakt een onregelmatig en snel ritme. Een antistollingsbehandeling is van levensbelang.

In een tweede fase werden nog eens dertig patiënten opgenomen in het programma voor de screening van andere hartritmestoornissen. In deze groep werden ook nog twee patiënten met onregelmatigheden vastgesteld. Opvallend: alle patiënten kregen voorafgaand een uitgebreide screening met onder andere een klinisch onderzoek, een echo, ECG en het dragen van een holter, gedurende drie dagen. Daarbij werden toen geen hartritmestoornissen vastgesteld.

“De resultaten van het screeningsprogramma zijn indrukwekkend. Het betekent dat dankzij het gebruik van de draagbare ECG moeilijk op te sporen hartritmestoornissen toch vastgesteld kunnen worden. En dit is goed nieuws voor heel wat patiënten, want asymptomatisch boezemfibrilleren komt steeds vaker voor bij de ouder wordende bevolking. Wanneer we een vroege diagnose kunnen stellen en tijdig een correcte behandeling opstarten, kunnen we de mortaliteit door beroerte opvallend verminderen”,  aldus dr. Albu.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.