Drone

Drone vervoert menselijk weefsel van ZNA naar GZA

Een Europese primeur: als eerste ziekenhuizen hebben Ziekenhuis Netwerk Antwerpen en GZA Ziekenhuizen het transport van menselijk weefsel per drone getest. De drone vloog van ZNA Middelheim naar GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.

Transport per drone zou veel sneller, betrouwbaarder, milieuvriendelijker en goedkoper zijn dan transport over de weg. Met deze testvlucht wordt de weg geopend naar een breder medisch gebruik van drones. De vlucht werd uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van drone-luchtvaarmaatschappij Helicus.

Geen files

“Meer nog dan in andere sectoren zijn tijdige leveringen voor een ziekenhuis van levensbelang”, vertelt Els van Doesburg, voorzitter van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. “De afwezigheid van files in de lucht zorgt voor een betrouwbare vluchtduur. Bij vlot verkeer doet een staal van ZNA Jan Palfijn met de auto 21 minuten over de 13 kilometer naar het centrale lab in ZNA Middelheim. Een groot stuk daarvan gaat over de filegevoelige Antwerpse Ring, waardoor de duurtijd van het transport sterk kan oplopen. Een drone daarentegen doet er altijd 10 minuten over.” van Doesburg benadrukt dat de vlucht aantoont dat de ziekenhuizen, die eind juni aankondigden te fuseren, willen innoveren ten voordele van patiënten.

droneZNAenGZA
Het weefsel werd overgevlogen van ZNA Middelheim naar ZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.

“Vandaag testen we het transport van weefsel, maar met andere stalen, bloed en medicatie zijn er nog veel meer mogelijkheden”, vult Willeke Dijkhoffz, CEO GZA Ziekenhuizen, aan. “We willen klaarstaan wanneer de nieuwe luchtvaartwetgeving in 2023 in voegen treedt. Bovendien halen drones een beetje verkeer van de weg, waardoor we bijdragen aan de leefbaarheid in de stad.”

1.200 dringende weefselstalen per jaar

Het lab voor pathologische anatomie van ZNA en GZA Ziekenhuizen analyseert jaarlijks bijna 70.000 stalen. Daarin zitten 1.200 vriescoupes van weefselstalen die tijdens een operatie werden afgenomen en snel geanalyseerd moeten worden. Die analyse gebeurt in het centrale lab in ZNA Middelheim en in de activiteitencentra in ZNA Jan Palfijn en de campussen Sint-Augustinus en Sint-Vincentius van GZA Ziekenhuizen. Vandaag gaan deze stalen per taxi.

Wetgeving volgt

Het was de eerste keer in de Europese Unie dat menselijk weefsel met een drone vervoerd werd​ over bewoond gebied. Daarbij vloog de drone buiten het gezichtsveld van de piloot en onder een formele operationele authorisatie volgens de EU-wetgeving. Dit betekent dat de persoon die de drone bestuurt zelf het toestel niet ziet. Het centraal Commando en Controle Centrum van Helicus in de Antwerpse binnenstad volgde nauwgezet de vlucht van de drone.

Drone
Voor het eerst werd menselijk weefsel getransporteerd boven een stedelijk gebied, buiten het gezichtsveld van de piloot.

Testvluchten als deze zijn bedoeld om de procedurele kant verder uit te werken en ervaringen te delen met de Europese instanties die momenteel de volgende reeks wetgeving voorbereiden. De bijkomende wetgeving wordt in 2023 van kracht.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.