Duurzaam schoonmaken: meer dan een marketingslogan

“Duurzaam schoonmaken hebben wij gebundeld onder de noemer ‘Vive’. Vive is een filosofie waarbij het leven van mensen, dieren en milieu centraal staat. Bij Vive horen ook producten die het erkende ‘Europees Ecolabel’ mogen voeren. Dit onafhankelijke keurmerk wordt beheerd door de Europese Commissie en garandeert dat een organisatie kiest voor milieubewuste en duurzame producten. Voordat een product het Europees Ecolabel mag hanteren, moet het voldoen aan strenge eisen die betrekking hebben op de hele levenscyclus: van grondstoffen, energiegebruik tot schadelijke stoffen en afval.”

De juiste dosering

Hoe duurzaam een middel ook is, bij een onjuiste dosering is de beoogde duurzaamheid in één klap weg, meent Chris De Vuyst. “Dit geldt zowel voor over- als onderdoseren. Met een juiste dosering wordt het vuil optimaal verwijderd. Dat overdosering schadelijk is, is logisch. Maar bij onderdosering wordt niet al het vuil verwijderd en na enige tijd moeten extra producten worden ingezet. Op die manier wordt het milieu nog meer belast.” Chris De Vuyst waarschuwt ook voor ‘verkeerde zuinigheid’: “Zuinig zijn op de materialen is zeker van belang, maar vaak treffen wij de verkeerde zuinigheid aan. De levensduur van producten verschilt, maar één ding staat vast: vervang het product zodra het aan slijtage onderhevig is. Werken met relatief versleten vloerpads, het te laat wisselen van stofwisdoeken, stofzuigen met een volle stofzuigerzak… al deze punten zorgen ervoor dat het schoonmaakresultaat verre van optimaal is.”

Opleiding en training

Alpheios werkt ook met duurzaamheidadviseurs. “Via een scan begeleiden en adviseren ze in het schoonmaakproces met de focus op duurzaamheid. Organisaties kunnen ook intekenen voor een opleiding en training. In deze module worden essentiële zaken besproken die medewerkers moeten weten over duurzaam schoonmaken en de toepassing ervan. Er wordt een training voorzien voor zowel kader als schoonmakers. Ook vervolgopleidingen behoren tot de mogelijkheden,” besluit Chris De Vuyst.

Info: www.alpheios.be

Bert Verbeke

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.