Klimaatneutrale ziekenhuizen

“Duurzaamheid heeft alles te maken met gezondheid en welzijn”

In het Verenigd Koninkrijk heeft de NHS (National Health System) het ambitieuze doel uitgesproken om als eerste gezondheidssysteem in de wereld tegen 2045 volledig CO2-neutraal te zijn.

In een driejarenplan legt de organisatie de eerste belangrijke punten vast, want iedereen moet mee, van IT tot HR. “Een klimaatneutraal ziekenhuis, dat heeft alles te maken met armoede en welzijn”, zegt Sally Fowler Davis, professor Organisatie in Gezondheidszorg aan Sheffield Hallam University.

De NHS is goed voor vier procent van de totale CO2-uitstoot van het VK. Dat is niet niets. “Om het hele systeem te vergroenen, wordt gewerkt op drie niveaus”, legt de professor uit. “Het eerste niveau gaat over uitstoot als gevolg van activiteiten in de gezondheidszorg, denk maar aan operaties en klinische behandelingen, ambulances enzovoort. Het tweede gebied omvat indirecte middelen met oog op het leveren van diensten, zoals verwarming en inrichting.”

Maar de echte uitdaging rust volgens professor Davis echter in niveau drie: de uitstoot van indirecte activiteiten reduceren. Dat gaat over hoe patiënten en werknemers zich verplaatsen, hoe afval wordt beheerd, en zelfs de supply chain van medicijnen.

Een groene mindset

Meer dan een miljoen mensen werken voor NHS en haar diensten. In sommige regio’s is dat goed voor meer dan zeven procent van de beroepsbevolking. Het is aangewezen na te denken over een slim leiderschap dat meestapt in het groen verhaal “Leidinggevenden hebben een ontzettend belangrijke rol te spelen”, klinkt het. “Voor het eerst in de geschiedenis heeft NHS specifieke budgetten apart gehouden voor onderzoek naar een groener gezondheidssysteem. Die informatie moet doorsijpelen naar leidinggevenden. Zij moeten dat vertalen naar concrete actieplannen en de rest van het team.”

Dat de klimaatcrisis en het gezondheidssysteem met elkaar verweven zijn, is voor de academica meer dan duidelijk. “Duurzaamheid gaat niet alleen over het verminderen van koolstof: het gaat ook over het verbeteren van gezondheid en welzijn. Zo moeten we luchtwegaandoeningen terugdringen door vervuiling tegen te gaan en meer bomen aan te planten.” Een groene mindset creëren in de hele samenleving is noodzakelijk, wil een gezondheidssysteem klimaatneutraliteit bereiken.

Lees het volledige artikel over klimaatneutrale ziekenhuizen in ZORG Magazine 076. Nog geen abonnee? Klik hier.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.