Dwaaldetectiesysteem beschermt rolstoelgebruikers

“We ontwikkelden het systeem in samenwerking met de Hoge School Kortrijk, afdeling informatica en elektronica. Er werd een link gemaakt tussen het dwaaldetectiesysteem en de sturing van de rolwagen waardoor bij de rolwagen, buiten een bepaalde perimeter, de snelheid wordt beperkt tot de laagst mogelijke snelheid. De studenten van de Hoge School realiseerden zowel de software als de hardware en zorgden voor een integratie met de telefooncentrale. Hierdoor kunnen wij de rolwagen vertragen via GPS of GSM.”

Voordelen

“Met dit systeem wordt de bewoner slechts matig beperkt zonder een continue controle. De begeleiders hoeven niet voortdurend te zoeken. Voor de voorziening betekent dit systeem een grote vooruitgang naar veiligheid. Daarnaast hoeven wij de politie en gemeente niet meer in te schakelen bij eventuele zoekacties.”

Kinderziektes

“Na een korte testperiode kozen we ervoor om het systeem nog niet volop in gebruik te nemen, een aantal kinderziektes op het vlak van software moeten nog worden uitgeklaard. Wij zijn dan ook vragende partij voor studenten van hogescholen om dit project af te ronden. Eens het systeem volledig op punt gezet zouden ook andere zorginstellingen ervan gebruik kunnen maken,” besluit Alain Van Haudenhuyse.

Bert Verbeke

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.