Een gezond binnenklimaat is meer dan ooit belangrijk

“We zoeken steeds naar de juiste oplossing”

[Partner Content] Luchtbevochtiging draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Het coronavirus maakte duidelijk hoe belangrijk dat is. DriSteem heeft voor elke situatie een passende oplossing met aandacht voor ecologische en duurzame aspecten. Ook de economische factor speelt een rol, gezien de huidige prijzen op de energiemarkt.

Covid-19 drukte ons met de neus op de feiten: om de hoeveelheid CO2 binnen de perken te houden, is het belangrijk om ruimtes goed te verluchten. Dat kan door de ramen open te zetten, of door een ventilatiesysteem te plaatsen. Een mogelijk nadeel is dat de binnenlucht daardoor sneller kan uitdrogen, wat betekent dat ook luchtbevochtiging nodig is. In sommige gevallen is de binnenlucht meer vervuild dan buiten. Oorzaken zijn een slechte ventilatie of geen goede vochtigheidsgraad.

Volledige gebouw

“Het binnenklimaat wordt bepaald door temperatuur en vochtigheid. Vooral in de winter is bevochtiging heel belangrijk omdat de lucht dan droger is. Dat kan een probleem zijn voor de gezondheid of voor het werken met vochtgevoelige producten. In ziekenhuizen en woonzorgcentra is er steeds meer vraag naar een professionele aanpak. Vroeger ging het in ziekenhuizen over bijvoorbeeld het operatiekwartier, de recovery afdeling of de afdeling brandwonden, maar we merken een sterke tendens om het hele gebouw aan te pakken. Dat zorgt voor meer comfort in de kamers en is veel aangenamer voor de patiënten en bezoekers. Zeker bij nieuwere bouwprojecten is er de vraag naar een totaalpakket. Dat was bijvoorbeeld het geval in ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen en AZ Delta in Roeselare. Bij een te lage vochtigheid zijn virussen langer actief en dat wil de zorgsector uiteraard vermijden”, zegt Christel Naenen van DriSteem Belgium.

Ontzorgen

DriSteem is een Amerikaans bedrijf en heeft ervaring sinds 1965. Er is heel wat expertise op het vlak van innoveren en het ontwerpen van hoogstaande bevochtigingssystemen. DriSteem Belgium is een toonaangevende speler op de Belgische en Luxemburgse markt. De klanten kunnen zorgorganisaties zijn, maar ook kantoren, musea en bedrijven zijn vragende partij. Sales Manager Marc Briers: “Als organisatie kunnen we het volledige pakket aanbieden. We staan in voor een perfecte luchtbevochtiging, maar pakken ook alles aan dat er mee samenhangt. Dat is dan onder meer de waterbehandeling, het onderhoud, het onderhoudscontract. We kunnen een ziekenhuis of elke andere klant totaal ontzorgen zodat ze een goed en gezond klimaat kunnen garanderen.” DriSteem heeft naast de verkoopdienst ook een eigen studiedienst en een technisch team. Klanten zijn op die manier verzekerd van een uitstekende, volledige dienstverlening.

Duurzaam

Marc Briers: “We hebben duurzame oplossingen. Stoom is steriel, wat uiteraard heel belangrijk is in een ziekenhuis. Op het vlak van duurzaamheid is het essentieel hoe de stoom wordt opgewekt. Daarnaast zijn er ook duurzame adiabatische systemen.” Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen koos voor een adiabatisch systeem van DriSteem: B-Eco. Het systeem vernevelt de lucht op lage druk en beschikt over een naverdampingspakket: een tweetraphybride werking. Pluspunten zijn de lage luchtzijdige drukval en een heel nauwkeurige regeling van de hoeveelheid water die in de luchtstroom wordt verneveld. Er is dus weinig elektriciteit nodig en het garandeert optimale hygiëne. Er zijn geen bijkomende producten nodig om ziektekiemen te vermijden, zoals chemicaliën of biocides. Dat kan omdat er met RO-water wordt gewerkt. RO staat voor Reverse Osmosis, omgekeerde osmose. Ook zijn er geen transmissie- en condensatieverliezen. Het is energie-efficiënt omdat het warmte aan de luchtstroom onttrekt voor de verdamping van het water. Resultaat: de luchtvochtigheid stijgt, de luchttemperatuur daalt. Het is dus uitstekend voor situaties waar zowel koeling als bevochtiging nodig zijn.

VDI 6022 certificaat

De ervaring met UZA toont duidelijk aan dat we de nodige garanties op het vlak van hygiëne kunnen voorleggen. We beantwoorden aan de VDI 6022 norm, dat biedt een bijkomende veiligheid. Om het certificaat te verkrijgen, werden we grondig getest. VDI 6022 werd ontwikkeld door Duitse ingenieurs. De norm is gericht op gezonde lucht in gebouwen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de constructie, de kwaliteit van het water etcetera. Het certificaat is belangrijk, het geeft soms de doorslag om met DriSteem samen te werken. Er zijn ook spelers op de markt die aangeven dat ze de normen volgen, maar dat is totaal verschillend van de erkenning om het certificaat te halen.”

Maatwerk

DriSteem biedt verschillende mogelijkheden. Voor de autonome stoomproductie zijn er elektrische, gasgestookte of stoom-tot-stoom stoombevochtigers. De verdeling van de stoom kan via een enkelvoudige stoom verdeelbuis of een systeem van meerdere verschillende buizen: Rapidsorb of Ultrasorb. Het aantal stoomverdeelbuizen bepaalt de stoomabsorptielengte en kan tot 150 mm worden beperkt. Klanten kunnen bij DriSteem rekenen op maatwerk, telkens rekening houdend met de energiekosten en duurzaamheid. Dat is gezien de huidige energieprijzen echt wel essentieel. “Een economische keuze gaat niet altijd hand in hand met duurzaamheid. Het komt er dus op aan de juiste oplossing te kiezen. Elke situatie bekijken we heel grondig. Luchtbevochtiging omhelst veel meer dan alleen maar het plaatsen van een toestel. Onze vakkennis is de beste garantie op een gezond binnenklimaat. Maatwerk is het sleutelwoord: in functie van beschikbare afmetingen, maximaal toegelaten stoomabsorptielengte, luchttemperatuur, capaciteit kg/h…worden de stoombevochtiger en/of stoomverdeling in ons eigen softwareprogramma berekend. Klanten kunnen zeker zijn van een steeds optimale en bedrijfszekere werking en regeling van de luchtbevochtiging.”

Welzijn

Christel Naenen en Marc Briers wijzen er op dat een gezonde luchtvochtigheid steeds belangrijker wordt. Ook de regelgeving speelt daar op in, zoals de Codex Welzijn op het werk. Het is een wetboek met bepalingen over arbeidsongevallen, psychosociale risico’s op het werk, omgevingsfactoren enzovoort. Zo moeten werkgevers er voor zorgen dat de CO2-concentratie lager is dan 900 ppm of dat er een minimaal ventilatiedebiet is van 40 m3/h per persoon. De luchtvochtigheid moet tussen 40 en 60% liggen, vroeger was dat 30 tot 70%. Een gezond binnenklimaat vermindert het risico op de verspreiding van bacteriën en virussen. Dat betekent een lager ziekteverzuim. Slechte lucht veroorzaakt immers klachten zoals oogirritatie, een droge keel of hoofdpijn. Het is dus belangrijk niet alleen aan ventileren te denken, maar ook aan een goede luchtvochtigheid. Op die manier wordt het welzijn versterkt.

Bij grafiek: De grafiek laat de activiteit van bacteriën, virussen en allergieën zien, in functie van het percentage relatieve luchtvochtigheid.

www.dristeembelgium.be

Lees ook op ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.